De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamPieter van den Berg
Geboren6 oktober 1925
Mijdracht
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
 Website


Biografie

Pieter van den Berg (1925) is een Nederlandse operazanger in het stemvak bas, die zijn loopbaan begon als zanger van het lichte lied onder de naam Pat Berry.

Hij studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Ruth Horna, bij Eugen Fuchs in Berlijn, in Keulen en bij Jess Walters in Londen. In 1954 won hij het zangconcours van Verviers en behaalde eerste prijzen op zangconcoursen in München, Toulouse en Berlijn.

Hij maakte in 1954 zijn opera debuut als padre Guardian in Verdi's La forza del destino bij de Opera van Koblenz, waar hij geëngageerd werd en onder contract bleef tot en met 1956. Vervolgens werd kwam hij bij de Staatsoper Berlin.

In Nederland maakte Pieter van den Ber]g zijn opera debuut op 26 augustus 1958 als Sarastro in Mozart's Die Zauberflöte. Hij werd daarna eerste bas bij de De Nederlands(ch)e Opera, {na 1965) De Nederlandse Operastichting en het latere DNO, waar hij meer dan duizend voorstellingen heeft gezongen. Hiernaast was hij te gast in vele Europese operahuizen, en werkte onder nagenoeg alle belangrijke dirigenten en regisseurs. In Duitsland trad hij op bij de Hamburger Staatsoper, bij de Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf-Duisburg en als gast bij andere theaters. Verdere gast optredens bij de Opera van Brussel ([De Munt / La Monnaie]]) en bij de Berliner Staatsoper, in Madrid en bij de Scottish Opera Glasgow.

Zie ook de bio op zijn website

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de productie

Trivia

Pieter van den Berg werd ter gelegenheid van zijn duizendste voorstelling als operazanger in 1994 geëerd door zijn collega's in de kleine zaal van het Concertgebouw. Bij die gelegenheid werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Bronnen