De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Yoka Berrety 364241.jpg


Yoka Berretty, 1970. Foto: Wouter van Heusden.

NaamYoka Berretty
Volledige naamJohanna Ernistina Petrusa Meijeringh
Geboren8 mei 1928
Rotterdam
Overleden28 november 2015
Rotterdam
BeroepActeur, Zanger
IMDb-profiel

Yoka Berretty, artiestennaam van Johanna Ernistina Petrusa Meijeringh (Rotterdam, 8 mei 1928 - Rotterdam, 28 november 2015) was een Nederlandse actrice en zangeres.

Biografie

Yoka Beretty, ca. 1955. Foto: Godfried de Groot
Yoka Berretty kreeg haar opleiding in New York (Actors' Studio), Parijs (Théâtre de Poche, Marcel Marceau, Etienne Decroux) en Rome, waar zij ook meewerkte aan films (Pan, amore e. . . /Scandal in Sorrento, met Vittorio de Sica).

In 1956/57 begon haar Nederlandse loopbaan bij de Nederlandse Comedie, waar zij o.m. de als beste vrouwelijke bijrol bestempelde Polly Garter in "Onder het melkwoud" speelde. Ook begaf zij zich op cabaretterrein (Cabaret Warmondain bij Nicolaas Kroese, etc.).

Al in 1958/59 had zij een eigen televisieprogramma, "Yoka, een kwartiertje blij en blue", onder regie van Jef de Groot (NTS), zij werkte mee aan het veelbesproken programma "Zo is het toevallig ook nog es een keer", tal van amusementsprogramma's ("Hadimassa", "Improvisaties") en was een poos panellid in "Voor een briefkaart op de eerste rang".

Yoka Berretty was gehuwd met de uitgever Andreas Landshoff; de naam Berretty kwam van haar eerste echtgenoot Dominique Berretty, een zoon van Mien Duymaer van Twist.

Zie verder ook Wikipedia.

Yoka Berretty overleed op 87-jarige leeftijd op 28 november 2015.

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de vertaling

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

Bronnen