De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Carola Antonia Gijsbers van Wijk (1939) is een Nederlands actrice.

Biografie

Zij is afgstudeerd aan de Toneelschool Arnhem in 1960. Zij verwierf grote bekendheid bij het Nederlands publiek nadat zij in 1990 haar opwachting maakte in de eerste Nederlandse soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. Hier speelde zij Wil de Smet, de beste vriendin van Helen Helmink. Helen Helmink werd in het eerste seizoen gespeeld door Marlous Fluitsma, daarna door Bruni Heinke. Opmerkelijk is dat de rol van Wil de Smet, die Gijsbers van Wijk gedurende acht jaar speelde, slechts een beperkt aantal verhaallijnen kreeg.

Ook debuteerde ze op 10-09-1960 als Giovanna in Als de Koekoek roept van A. Laurens. Van 1960 tot 1962 speelde ze Theater, van 1962 tot 1963 bij het Rotterdams Toneel. Rollen die ze speelde waren onder andere Dasjenka en De Bruiloft van Anton P. Tsjechov.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Als de koekoek roept - Toneelgroep Theater - 1960-09-10
De duivel en God - Toneelgroep Theater - 1960-11-19
Lijmen - Toneelgroep Theater - 1961-01-01
De Kaukasische krijtkring - Holland Festival - 1961-06-15
Meneer Topaze - Toneelgroep Theater - 1961-09-16
De weerstaanbare opkomst van Arturo Ui - Toneelgroep Theater - 1961-11-25
De bruiloft - Toneelgroep Theater - 1962-01-01
De leugenaar - Toneelgroep Theater - 1962-04-28
De leugenaar - Stichting Nieuw Rotterdams Toneel - 1962-09-01
De keuken - Stichting Nieuw Rotterdams Toneel - 1962-09-07
Kimbelijn - Stichting Nieuw Rotterdams Toneel - 1963-01-01
Damesorkest - Stichting Nieuw Rotterdams Toneel - 1963-01-26
De revisor - Stichting Nieuw Rotterdams Toneel - 1963-04-19
De zendeling - Stichting Nieuw Rotterdams Toneel - 1963-08-24
Kiss Me Kate - Stichting Nieuw Rotterdams Toneel - 1964-01-01
Roddels en fijne vijgen - Stichting Nieuw Rotterdams Toneel - 1964-02-28
De plaatsbekleder - Stichting Nieuw Rotterdams Toneel - 1964-04-03
'n Vreemd paar - Stichting Nieuw Rotterdams Toneel - 1965-10-16
Don Carlos - Stichting Nieuw Rotterdams Toneel - 1966-02-26
Het huis van Bernarda Alba - De Nederlandse Comedie - 1966-09-30
'n Appel voor de dorst - De Nederlandse Comedie - 1966-12-23
Alles voor de tuin - De Nederlandse Comedie - 1968-10-05
Sweet Charity - René Sleeswijk - 1968-12-26
Reconstructie - De Nederlandse Operastichting - 1969-06-09
Oklahoma Motel - Stichting Toneelgroep Studio - 1970-04-18
Vrouwen?... Geen probleem! - Stichting Nieuw Rotterdams Toneel - 1970-09-03
Je hoeft Amsterdam niet voor me in te pakken, ik eet 't hier wel op - Stichting Het Amsterdams Toneel - 1971-09-03
De man, het beest & de deugd - Rotterdams Toneel - 1972-11-18
Thyestes - Toneelwerkgroep Thematheater - 1973-10-25
De verhuizers - Toneelwerkgroep Thematheater - 1974-01-10
Spelenderwijs - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 1976-11-15
Een dag uit de dood van verdomde Lowietje - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 1978-10-14
Gekke mensen? - Joop van den Ende Toneelprodukties bv - 1979-10-13
Gouden vijver - Joop van den Ende Toneelprodukties bv - 1980-10-16
Allemaal leugens - Katrijn Theaterproducties B.V. - 1986-09-20
De kersentuin - Het Nationale Toneel - 1999-11-05

Filmografie

  • 1962 - Lijmen
  • 1965 - Box en Cox'
  • 1969 - Monsieur Hawarden - Corien
  • 1969 - Floris: De Byzantijnse beker, deel 1 en 2 - Isabella
  • 1971 - Wat Zien Ik!? - Jopie, prostituee
  • 1973 - Naakt over de schutting - Dolly Vink, zangeres
  • 1975 - Oorlogswinter - Mevrouw van Druten
  • 1978 - Pipo en de Noorderzon - Koningin Frigide
  • 1981 - Ik ben Joep Meloen - Vrouw aan bar
  • 1982 - Party in Parijs - Inge
  • 1983 - De Lift - Mistress
  • 1990 - My Blue Heaven - Mevrouw Koopmans
  • 1990 - Goede tijden, slechte tijden - Wil de Smet (1990-1998)
  • 2004 - Armando - Klant

Bronnen