Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Context

Judith Herzberg is een van de belangrijkste Nederlandse toneelschrijvers en dichters. Ze ontving verscheidene onderscheidingen, waaronder de Constantijn Huygens-prijs in 1994 voor haar volledige oeuvre en de prestigieuze P.C. Hooft-prijs in 1997 voor haar gedichten. Haar werk wordt gekenmerkt door de precieze en heldere kijk op de mens en zijn gedrag. Een ander kenmerk van haar werk is haar positie als observant, als buitenstaander. Met haar stukken wil ze bereiken dat de toeschouwer evenzeer in verwarring raakt als zijzelf bij het kijken naar de wereld om haar heen.

"Leedvermaak" laat de pijn, chaos en lege plekken zien die de oorlog in de wereld van joodse overlevenden heeft aangericht.

Leonard Frank was de oprichter van Toneelgroep Baal, bekend van het creëren van muziektheater. Vanaf 1981 was Toneelgroep Baal vaste bespeler van Frascati in Amsterdam. Onder de regie van Leonard Frank werd in 1982 "Leedvermaak" van Judith Herzberg met muziek van Maurice Horsthuis gespeeld, een theaterstuk dat maandenlang volle zalen trok. Bij "Leedvermaak" stonden rijen mensen voor de kassa. Die voorstelling was een maatschappelijke gebeurtenis. Behalve ‘Anne Frank’ was er nog nooit iets in die zin op toneel geweest.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld.

Trudy de Jong als Lea
Jack Vecht als Nico
Carol van Herwijnen als Simon, vader van Lea
Kitty Courbois als moeder van Lea
Han Römer als Zwart, vader van Nico
Els Ingeborg Smits als Duifje, moeder van Nico
Robert de Jonker als Alexander, 1e man van Lea
Marjon Brandsma als Dory, 1e vrouw van Nico
Edwin de Vries als Hans, vriend van Nico
Elsje de Wijn als Riet, oorlogsmoeder van Lea
Johan Leysen als Daniel, logé van Simon en Ada
Annet Malherbe als Pien
Jentien de Boer als Janna
Saskia de Boer als Hendrikje.


   Muzikale uitvoering: Olga Almekinders, Wolter Wierbos, Michael Moore, Mariëtte Rouppe van der Voort, Martin van Duynhoven, Paul Prenen en Pieter Smithuijsen

   Video (volledige voorstellingsregistratie)

   Lengte: 1 uur en 58 minuten.

   Uitgave: Toneelgroep Baal, 1982.

   De publicatie van deze registratie werd mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

   Scènefoto's

   Leedvermaak, Toneelgroep BAAL, 1982. Foto: Hans Verhoeven. Collectie TIN. Leedvermaak, Toneelgroep BAAL, 1982. Foto: Hans Verhoeven. Collectie TIN.

   Foto's: Hans Verhoeven. Collectie TIN.

   Zie ook

   De website In Reprise

   Bronnen