In verband met websiteonderhoud is het tussen vrijdag 18 juni 16:00u en (naar verwachting) woensdag 23 juni 11:30u niet mogelijk om bewerkingen te doen op de Theaterencyclopedie. Het bekijken van de websitepagina's blijft wel mogelijk.

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:Rolverdeling en uitvoerenden

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Muzikale uitvoering: Olga Almekinders, Wolter Wierbos, Michael Moore, Mariëtte Rouppe van der Voort, Martin van Duynhoven, Paul Prenen, Pieter Smithuijsen

   Informatie

   Leedvermaak van Judith Herzberg

   Toneelgroep Baal

   Seizoen: 1981/82

   Trefwoorden: Nederland

   Regie: Leonard Frank

   Dramaturgie: Willem Jan Otten

   Productie: Tom Diderich, Jan van Dalfsen

   Kostuums: Leonie Polak

   Decorontwerp: Judith Lansink

   Muziek: Maurice Horsthuis

   Rolverdeling: Trudy de Jong als Lea; Jack Vecht als Nico; Carol van Herwijnen als Simon, vader van Lea; Kitty Courbois als moeder van Lea; Han Römer als Zwart, vader van Nico; Els Ingeborg Smits als Duifje, moeder van Nico; Robert de Jonker als Alexander, 1e man van Lea; Marjon Brandsma als Dory, 1e vrouw van Nico; Edwin de Vries als Hans, vriend van Nico; Elsje de Wijn als Riet, oorlogsmoeder van Lea; Johan Leysen als Daniel, logé van Simon en Ada; Annet Malherbe als Pien; Jentien de Boer als Janna, Saskia de Boer als Hendrikje.

   Uitvoering muziek: Mariëtte Rouppe van der Voort, Michael Moore, Martin van Duynhoven, Pieter Smithuijsen, Paul Prenen, Olga Almekinders, Wolter Wierbos

   Video (volledige voorstellingsregistratie)

   Lengte: 1 uur en 58 minuten.

   Uitgave: Toneelgroep Baal, 1982.

   De publicatie van deze registratie werd mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

   Over deze voorstelling

   Judith Herzberg is een van de belangrijkste Nederlandse toneelschrijvers en dichters van deze tijd. Ze ontving verscheidene onderscheidingen, waaronder de Constantijn Huygens Prijs in 1994 voor haar volledige oeuvre en de prestigieuze P.C. Hooft-prijs in 1997 voor haar gedichten. Haar werk wordt gekenmerkt door de precieze en heldere kijk op de mens en zijn gedrag. Een ander kenmerk van haar werk is haar positie als observant, als buitenstaander. Met haar stukken wil ze bereiken dat de toeschouwer evenzeer in verwarring raakt als zijzelf bij het kijken naar de wereld om haar heen.

   "Leedvermaak" laat de pijn, chaos en lege plekken zien die de oorlog in de wereld van joodse overlevenden heeft aangericht.

   Leonard Frank was de oprichter van Toneelgroep Baal, bekend van het creëren van muziektheater. Vanaf 1981 was Toneelgroep Baal vaste bespeler van Frascati in Amsterdam. Onder de regie van Leonard Frank werd in 1982 "Leedvermaak" van Judith Herzberg met muziek van Maurice Horsthuis gespeeld, een theaterstuk dat maandenlang volle zalen trok. Bij "Leedvermaak" stonden rijen mensen voor de kassa. Die voorstelling was een maatschappelijke gebeurtenis. Behalve ‘Anne Frank’ was er nog nooit iets in die zin op toneel geweest.

   Scènefoto's

   Leedvermaak, Toneelgroep BAAL, 1982. Foto: Hans Verhoeven. Collectie TIN. Leedvermaak, Toneelgroep BAAL, 1982. Foto: Hans Verhoeven. Collectie TIN.

   Foto's: Hans Verhoeven. Collectie TIN.

   Bronnen