De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kitty Courbois

PortretKittyCourbois001.jpg


Kitty Courbois. Foto Centrafilm, Den Haag. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.

Logo eenlevenlangtheater2.png
NaamKitty Courbois
Volledige naamCatharina Anna Petronella Antonia Courbois
Geboren13 juli 1937
Nijmegen
Overleden11 maart 2017
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Een Leven Lang Theater: Kitty Courbois

Eenlevenlangtheater: Kitty Courbois

Kitty Courbois 223763.jpg Portret van Kitty Courbois 223764.jpg Kitty Courbois. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.

Links: Kitty Courbois, ca. 1970. Foto: Godfried de Groot; Midden: ca. 1980. Foto: Jutka Rona. Collectie TIN; Rechts: z.j. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.


In 1960 studeert Kitty Courbois (Nijmegen, 13 juli 1937 - Amsterdam, 11 maart 2017) af aan de Arnhemse Toneelschool en maakt ze bij de Nederlandse Comedie haar debuut als kelnerin in Rhinoceros van Eugène Ionesco. Sinds die tijd speelt zij tal van grote theater-, televisie- en filmrollen. Voor haar rol in De getatoeëerde roos krijgt zij al tijdens haar eerste seizoen als professioneel actrice een nominatie voor de Colombina, de toneelprijs voor "beste vrouwelijke bijrol".

Kitty Courbois speelt na haar jaren bij de Nederlandse Comedie bij diverse gezelschappen, zoals bij Toneelgroep Baal in de voorstelling Nekrassov (1979) waarvoor zij de Colombina ook daadwerkelijk ontvangt. Tevens is ze te zien in vele films en televisieseries, zoals Het Gangstermeisje, Leedvermaak, Spijkerhoek, Baantjer en Gooische Vrouwen.

Sinds de oprichting van Toneelgroep Amsterdam in 1987 is Kitty Courbois aan het gezelschap verbonden. Zij speelt in talloze voorstellingen, waaronder Naar Damascus, Tragedie, Medea, Srebrenica!, Koning Oidipous en Hedda Gabler.

In 2010 ontvangt Kitty Courbois ter gelegenheid van haar vijftigjarig jubileum aan het Nederlandse toneel de Courbois-parel en het Ereteken van Verdienste van de Gemeente Amsterdam.

Via het menu bovenaan op deze pagina, vindt u een overzicht van het leven en werk van deze bijzondere actrice die in een interview met de Volkskrant van 23 januari 1992 zei: "Als ik niet speel, gaat het niet goed met me."

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens.