Jos Brink: Repertoire - Radio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Portret Jos Brink. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Jos Brink:

Radio

Op 16-jarige leeftijd schreef Jos Brink zich in voor een hoorspelcursus van de Nederlanse Radio Unie. "Daar heb ik alles geleerd wat ik leren moest", zei hij eens. Na een jaar behaalde hij zijn examen en kreeg hij een proefcontract van een jaar bij de Hoorspelkern. Later zou een driejarig contract volgen. De Hoorspelkern bestond van 1947 tot 1986 en de spelers konden door alle omroepverenigingen worden ingezet.

Jos Brink maakte in 1959 op zeventienjarige leeftijd met drie woorden zijn radiodebuut in het hoorspel De Z 69 van de Hoorspelkern. Op 31 december 1962 debuteerde Brink als radiopresentator bij het tiener muziekprogramma Tussen 10 plus en 20 min. Hij werd daar enorm populair en in 1963 werd er zelfs een fanclub voor hem opgericht.

Na deze start zouden nog vele programma's volgen. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal radioprogramma's waaraan Jos Brink als maker of gast zijn medewerking verleende.

VARA

  • 1960 (7 februari): Het huis met de gekroonde karnton. Aflevering: "Het spel is uit!"

Regie: Jan C. Hubert, Rol: Kapiteitn Sterneberg. Aflevering van een 20-delig hoorspel geschreven door Jelte Kuipers.

  • 1960 (8 oktober): Scaramouche. Regie: Jan C. Hubert. Rollen: Sergeant, bediende, Monsieur Rougane. Hoorspelserie naar het boek van Rafael Sabatini.
  • 1960 (24 december): Op hoop van zegen. Regie: Jan C. Hubert. Rol: Veldwachter. Hoorspel gebaseerd op het toneelstuk van Herman Heijermans, dat precies 60 jaar daarvoor in première ging.
  • 1961 (3 mei): Opmerckelijk verhael. Regie Jan C. Hubert.
  • 1961 (14 mei): Dag moeder. Rol: Zoon des huizes.
  • 1962 (15 december): De gestrafte preutsheid. Regie S. de Vries. Registratie van een toneeluitvoering van een blijspel uit de zestiende eeuw van de Spaanse auteur Félix Lopez de Vega, in een vertaling van Tan Mei Hwa.
  • 1992 (30 januari): Uitgelicht. Wekelijks actueel en informatief magazine, gepresenteerd door Rinske Wels, waarin het Nederlandstalige lied centraal staat. Met aandacht voor cabaret, musicals, cd-producties en actuele ontwikkelingen uit de theater- en amusementswereld. Deze week is Jos Brink te gast. Gespreksonderwerpen zijn het begin van zijn carrière als diskjockey bij de AVRO; zijn ambities als pas afgestudeerd toneelspeler; de rol die zijn opvoeding in zijn carrière gespeeld heeft; de overstap van het cabaret 'Tekstpierement' naar het maken van musicals; zijn relatie met Frank Sanders; de Tweede Wereldoorlog als terugkerend element in zijn werk; zijn activiteiten om de acceptatie van homoseksualiteit te bewerkstelligen binnen de kerken; zijn zorg voor jong talent; zijn overstap van de commerciële naar de publieke omroep; het al of niet voorkomen van platte lol in zijn werk en zijn verlangen om ooit de musical My Fair Lady op de planken te brengen.
  • 2001 (21 oktober): Uitgelicht. Wekelijks actueel en informatief magazine, gepresenteerd door Rinske Wels, waarin het Nederlandstalige lied centraal staat. Met aandacht voor cabaret, musicals, cd-producties en actuele ontwikkelingen uit de theater- en amusementswereld. In deze uitzending een vraaggesprek met theaterman Jos Brink over de musical Sonneveld waarin hij de hoofdrol speelt.

AVRO

  • 1962 (24 december) - 1964 (januari): Tussen 10 plus en 20 min. Bij Tussen 10 plus en 20 min maakte Jos Brink zijn debuut als presentator. Het programma werd elke dinsdagmiddag tussen half zes en zes uur uitgezonden. Het muziekprogramma richtte zich op tieners en was één van de eerste van zijn soort. Producer Wim Harsma was de stuwende kracht. Halverwege 1963 nam Skip Voogd het van Harsma over. Jos Brink en Skip Voogd werkten goed samen en maakten het programma nog populairder. Vooral Brinks slotzin bij iedere uitzending werd beroemd: 'Pas goed op jezelf, dàg'. Het was de letterlijke vertaling van de slotzin van de presentator van een hitprogramma op Radio Luxemburg 'take good care of yourself'. Jos Brink werd een tieneridool en ontving zo'n vijfhonderd brieven van fans per week. In september 1963 werd er een fanclub voor hem opgericht. En twee maanden later verscheen zijn single: "Pas goed op jezelf". In januari 1964 hield Brink de presentatie voor Tussen 10 plus en 20 min voor gezien: het presenteren was hem, in combinatie met al het andere werk (zijn eigen cabaretgezelschap, het Amsterdams Jeugdtoneel, de interviews, de schnabbels) te veel geworden. Op advies van de dokter moest hij het rustiger aan doen.
  • 1977 (24 maart): Hollands Glorie. Regie: Dick van Putten. Rol: Arie de machinist. Met o.a.: Piet Römer, Sacco van der Made, Marijke Merckens, Cor Witschge, Cees Linnebank. Twaalfdelige hoorspelserie naar het boek van Jan de Hartog. Jan Wandelaar (Piet Römer) is zeeman in hart en nieren en werkzaam in de zeesleepvaart. In 1898 begint hij, 14 jaar oud, als bramzeigertje op de Fortuna. We volgen Jan in zijn carrière en privé-leven van 1906 tot 1920. Hierbij gaat het leven van een zeeman niet altijd over rozen.
  • 1978 (2 maart): Tussen twee werelden. Regie: Jacques Besançon. Met o.a.: Tom van Beek, Huib Broos, Leo de Hartogh, Bruni Heinke. Filips Willem, zoon van Willem van Oranje, verblijft lange tijd als gijzelaar aan het hof van Filips II in Spanje. Hij is eenzaam en wordt heen en weer geslingerd tussen de liefde voor zijn 'ketterse' vader en zijn trouw aan Filips II.
  • 1993 (10 december): Opium. Wekelijks live cultureel magazine met interviews, reportages, cultuurtips en muziek. Vraaggesprek door Matthijs van Nieuwkerk met Jos Brink over het door hem geschreven blijspel Non-actief. Brink vertelt een en ander over de voorstelling en de rol die hij erin vertolkt. Ook gaat hij in op zijn pastoraal werk en zijn werk als stervensbegeleider.
  • 1999 (23 augustus): Opium. Wekelijks live cultureel magazine met interviews, reportages, cultuurtips en muziek. In deze zomeraflevering een gesprek met Jos Brink, cabaretier, zanger, acteur, TV- radiopresentator, tekstschrijver en predikant. Onderwerpen van gesprek zijn o.a.: het cabaret 'Tekstpierement' en Brinks voornemen voor een nieuwe cabaretvoorstelling, getiteld Over en weer; rouwverwerking; de musical Haal het doek maar op die Brink aan het schrijven is over het leven van cabaretier Wim Sonneveld; de verschillende wijzen waarop Brink pastoraal werk verricht; zijn predikantschap; zijn ervaringen bij de hoorspelkern; zijn TV- en radiopresentaties bij de AVRO en NCRV; en zijn muziekkeuzes. Het gesprek is omlijst met de muziekkeuze van Brink en wordt onderbroken voor het NOS-Radionieuws en voor verslaggeving van de WK atletiek in Sevilla.

TROS

  • 1967-1968: Boem!. Radioprogramma voor tieners van drie kwartier op de vrijdagmiddag. Volgens de bladen uit die tijd een 'pop-show met pep'. Desalniettemin werd het programma na één seizoen gestopt.
  • 1968-1969: Bij de Buyten binnen. Met o.a.: Mady Misset, Hetty Berger. Rol: Leendert de Buyt. Jos Brink maakte deze zogenaamde cabaret-strip van 33 afleveringen van elk 20 minuten voor de TROS-radio. De serie volgt het dagelijks leven van het pasgetrouwde echtpaar Klaartje (gespeeld door Mady Misset) en Leendert de Buyt. Elke aflevering bevatte steeds twee door Jos Brink geschreven liedjes met muziek van Ad Veen.
  • 1969: Disco-drive-in. Radioprogramma waarin Jos Brink platen draait en mensen uit de platenbusiness interviewt. Aan het programma werkten ook Annet de Lange, Piet Daalhuisen, Yvonne Barnasconi en de Engelse discjockey Robbie Dale mee.
  • Rond 1970: Tjies plies. Samen met Mary Michon, Mady Misset en het kwartet Ad Veen werkte Jos Brink mee aan dit vrolijke, politieke cabaretprogramma onder leiding van André Meurs.
  • 1970-1971: Huilen op de trap. Rol: Jasper Determeyer. Regie: Harry Bronk. Met o.a.: Mary Michon en Mady Misset. Een nieuwe cabaretstrip door Jos Brink geschreven over de verschillend bewoners van een huis: de schrijver Jasper Determeyer, zijn toneelspelende verloofde Carla (Mady Misset), de verpleegster Ankie (Mary Michon) en het oudere echtpaar Varkevisser. De serie telde 34 afleveringen. Jos Brink schreef de liedjes waarvoor Ad Veen de muziek componeerde.
  • 1971 e.v.: Sphinx. Vanaf 6 oktober 1971 presenteert Jos Brink samen met Monica Penders het radioprogramma Sphinx 'voor de vrouw van nu'. Hij zou het programma enkele jaren lang live op de woensdagmorgen presenteren.
  • Rond 1972: Dansen als een edelman. Rol: zoon Rob Edelman. Regie: Tom van Maaren. Met o.a.: Enny de Leeuwe, Mary Michon. Een nieuwe cabaretstrip voor de TROS door Jos Brink gemaakt. Deze serie gaat over het wel en wee van de familie Edelman. De serie bestaat uit 32 afleveringen en alle muziek is Ad Veen. Eén van de nummers uit de serie is Levi Savelkoul, dat later opgenomen zou worden in het cabaretprogramma Wit op Zwart van Tekstpierement.
  • 1972-1973: Kabaretteketet. De vierde cabaretstrip die Jos Brink voor de TROS maakte. Hij omschreef de reeks als 'een tegen cabaret aanleunende mixture'. In elk van de 32 afleveringen werd steeds één thema behandeld. Brink schreef het merendeel van de teksten zelf, maar gebruikte ook teksten van anderen.
  • 1977 (8 oktober): Kom eens langs in Hamdorff. Jos Brink is te gast in de radioshow van Karel Prior.
  • 1979 (19 mei): Kom er maar 'ns bij. Jos Brink is te gast bij Karel Prior in zijn show Kom er maar 'ns bij, opgenomen in Hotel des Indes in Den Haag.
  • 1981: Poster. Wekelijks muziekprogramma met interviews en achtergrondinformatie over de geschiedenis van de popmuziek, vaak behandeld in de vorm van een serie, aan de hand van stromingen, periodes of artiesten. In deze uitzending spreekt Jos Brink over zijn werk als radio- en tv-presentator in de periode 1960-1966.
  • 1984 (20 september): Cabaret Gala Scheveningen. Jos Brink was verslaggever.
  • 1989 (3 november): Coulissen. Wekelijks programma over theater en kleinkunst, met naast aandacht voor de actualiteit ook veel ruimte voor beginnende artiesten. Deze week o.a. een kort vraaggesprek (5 minuten) met Jos Brink over zijn cabaretshow Er wordt gestrooid!. ("Het heeft de vorm van een show en inhoudelijk is het cabaret").
  • 1992 (3 juni): Perspectief. Vraaggesprek met presentator en cabaretier Jos Brink, over homoseksualiteit en de bijbel.


Overige omroepen

  • 1959: De Z 69. Regie: Jan C. Hubert. Jos Brink maakt in 1959 op zeventienjarige leeftijd zijn radiodebuut in het hoorspel De Z 69 van Elleston Trevor naar de roman Dead Circuit van Simon Rattray. Het was Brinks eerste optreden op de radio na het behalen van zijn examen voor de Hoorspelkern. Het was een bescheiden rol die slechts drie woorden omvatte. Het schijnt dat Brink zich in twee van die drie woorden versprak.
  • 1960 (2 december): De uitzondering en de regel (VPRO). Regie: Coos Mulder. Vertaling van Die Ausnahme und die Regel van Bertolt Brecht.
  • 1961 (5 mei): Alles op wieltjes (NRU; Nederlandse Radio Unie). Auteur: Toon Rammelt, met o.a. Salomon de Vries.
  • 1961 (8 mei): Hier is de navy (NCRV). Regie: Johan Bodegraven. Auteur: Kenneth Langmaid. Met o.a. Jan Borkus. Hoorspel over krijgsmacht en scheepvaart.
  • 1961 (5 november): Testbemanning (KRO). Aflevering "Het team in aktie". Regie: Léon Povel. Rol: Van Bergen. In 1962 vulde de KRO de lange zondagavonden met een reeks van 29 afleveringen van Testbemanning.
  • 1963 (januari-maart): De jeugd op eigen wieken (NCRV). Afleveringen: "Over weerzien en weerzin"; "Oom Herman leest Bert de les"; "Op heterdaad betrapt"; "Willem maakt zich bezorgd"; "Willem geeft een rondje". Regie: Wim Paauw.
  • 1986 (3 oktober): Volgspot (NCRV). Wekelijks film-, theater- en kleinkunstprogramma, gepresenteerd door Hijlco Span. Gesproken wordt over de première van het toneelstuk Een nieuwe dood. Het stuk laat het leven van een man zien die lijdt aan de ziekte Aids. In de studio een gesprek met Jos Brink, de schrijver van het stuk. ("Ze kunnen zeggen Brink heeft een rotstuk geschreven, maar er wordt briljant gespeeld en het is prachtig geregisseerd").
  • 1987 (14 oktober): Volgspot (NCRV). Wekelijks film-, theater- en kleinkunstprogramma, gepresenteerd door Hijlco Span. Gesprek met de acteur en schrijver Jos Brink over de première van de musical Max Havelaar, gebaseerd op de gelijknamige roman van Multatuli.
  • 1988 (19 februari): Met het oog op morgen (NOS). Dagelijks actualiteitenprogramma met nieuws en achtergronden bij het nieuws. Kort vraaggesprek met Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay-krant, en Jos Brink, presentator, acteur en winnaar van de Gay-award. Brink krijgt de onderscheiding voor zijn positieve bijdragen aan de emancipatie en acceptatie van homoseksuelen.
  • 1989 (26 september): Homonos (NOS). Wekelijks programma met gevarieerde informatie voor vooral homo’s en in mindere mate voor lesbiennes. Deze uitzending wordt gesproken over AIDS met gast Jos Brink.
  • 1998 (18 oktober): Volgspot (NCRV). Wekelijks film-, theater- en kleinkunstprogramma, gepresenteerd door Hijlco Span. In deze aflevering een gesprek met Jos Brink, acteur, schrijver, presentator en part-time dominee, over zijn nieuwe blijspel Sassafras. Brink heeft deze voorstelling geschreven en hij speelt een van de hoofdrollen. Hij vertelt over de rol die hij speelt van een acteur die vol onbegrip is over zijn eigen gebrek aan succes. Hij vertelt dat als er al een diepere boodschap zit in deze voorstelling, het moet zijn dat iemand altijd voor zijn persoonlijke integriteit moet kiezen. Ook spreekt hij over zijn tegenspeelster Mary Michon die in deze voorstelling voor het eerst sinds dertien jaar weer op het toneel staat. Brink vindt op dit moment de financiële risico's te groot om nog een grote musical-productie uit te brengen. Hij vertelt dat de productie van grote musicals gemonopoliseerd is door Joop van de Ende.
  • 2001 (29 april): Simek 's nachts (RVU). Wekelijks interviewprogramma, gepresenteerd door Martin Simek. In deze aflevering een vraaggesprek met schrijver, cabaretier, acteur, zanger en presentator Jos Brink (59). Gespreksonderwerpen zijn o.a.: het welzijn van Brinks partner Frank Sanders, die een inoperabele vorm van longkanker overleefde; de musicals waarin hij gespeeld heeft; het 'sabbatical year' dat hij zich momenteel gepermitteerd heeft ("druk met niks"), dat geen succes is geworden; de toneelschool die hij op jonge leeftijd doorliep; de vaak absurde weddenschappen die hij in het succesvolle TV-programma Wedden dat' ...? aanging; de musical die Brink over het leven van Wim Sonneveld heeft geschreven; de Genesius-penning (genoemd naar de beschermer van toneelspelers) die Brink van Sonnevelds vriend Huub Jansen heeft gekregen, vanwege het maken van 'zinvol en elegant amusement'; zijn aangenomen zoon Paul (37); de stervensbegeleiding die hij geeft; de toegenomen "verplatting" van programma's op TV. Afgewisseld door muziek van Brinks keuze.
  • 2004 (19 juli): Kunststof. Live talkshow met een gast uit de wereld van cultuur en media. De gast wordt aangekondigd door de vaste annonceur Joost Prinsen. In deze aflevering een studiogesprek van Hanneke Groenteman met Jos Brink over zijn presentatie van het televisieprogramma TV Toppers.