Jos Brink: Biografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Portret Jos Brink. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Jos Brink:


Biografie

Jos Brink was een ongrijpbare persoonlijkheid. Hij begon als hoorspelacteur, maar later werd hij ook bekend als cabaretier, auteur, predikant, televisiepresentator en niet te vergeten theatermaker. De meeste mensen zullen hem kennen van televisieprogramma’s als Wedden dat ...? en van musicals als Revue Revue! en Maskerade. In zijn carrière heeft hij ongelooflijk veel verschillende dingen gedaan. Allemaal onder het motto: in alles wat je doet moet je proberen de beste te zijn. Hij stond dan ook aan de top van de Nederlandse televisie, zorgde voor onvergetelijke televisiemomenten en durfde als één van de weinigen in Nederland de koningin te kussen. Maar hij maakte met Frank Sanders en Henk Bokkinga ook nieuwe oorspronkelijke Nederlandse musicals en schreef een groot aantal boeken. Zijn werk voor de kerk leek wellicht onverenigbaar met zijn carrière in het theater en op televisie, maar dat sprak hij altijd tegen. Hij wilde mensen steunen, bijstaan op maatschappelijk gebied of gewoon een avond onbezorgd laten lachen. En of dat nu op televisie was, in het theater of in de kerk, dat maakte hem niet uit.

De teksten in het biografische gedeelte van de website zijn overgenomen uit het boekje Jos Brink. Een mensen-mens met theater als anker van Esmé Apeldoorn (2007, AO Actuele Onderwerpen BV).

JosBrinkportret7.jpg
JosBrinkportret2.jpg

Als kind al een creatieve grappenmaker

Tijdens een dagje strand begroeven Jos en zijn broertje het kunstbeen van een zwemmende Duitser.
Lees meer: Als kind al een creatieve grappenmaker

De eerste jaren bij de radio en televisie

In 1958 begon Jos Brink als hoorspelacteur bij de radio. In 1962 richtte hij zijn eigen Cabaret-Show-Gezelschap op en debuteerde hij als radiopresentator.
Lees meer: De eerste jaren bij de radio en televisie

Tekstpierement

Na betaling van 1000 gulden voegde Jos Brink zich in 1972 bij Tekstpierement, het cabaretgezelschap dat op dat moment bestond uit Frank Sanders, Lia Karon en Guuske Kotte.
Lees meer: Tekstpierement

De doorbraak op televisie

Als presentator van de AVRO-quiz Puzzeluur werd Jos Brink met ingang van het televisieseizoen 1978 een nationale bekendheid.
Lees meer: De doorbraak op televisie

Van cabaret naar musical

De eerste ideeën voor de musical Maskerade schreven Jos Brink en Frank Sanders op de deksel van een schoenendoos die ze tijdens een wandeling langs de Amsterdamse grachten op straat vonden.
Lees meer: Van cabaret naar musical

Een mensen-mens

Sinds 1984 was de gekraakte kerk De Duif op de Prinsengracht in Amsterdam de religieuze thuisbasis van Jos Brink.
Lees meer: Een mensen-mens

Meer succes en meer diepgang

Meer succes kwam er met Wedden dat ...?, meer diepgang met Langs Heilige Huisjes en de musical Max Havelaar.
Lees meer: Meer succes en meer diepgang

Finale

Na diverse succesvolle musicals en televisieprogramma's gemaakt te hebben, keerde Jos Brink in 2006 bij zijn oude liefde terug: cabaret bij theatergroep Purper.
Lees meer: Finale

Prijzen en onderscheidingen

Jos Brink ontving diverse prijzen en onderscheidingen voor zijn verdiensten als schrijver, acteur en presentator.
Lees meer: Prijzen en onderscheidingen