Jos Brink: Volgens anderen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Portret Jos Brink. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Jos Brink:

Jos Brink volgens anderen

Sommigen uit de omgeving van Jos Brink hebben zich in de loop der tijd in de media uitgelaten over hun visie op Brinks carrière, werkwijze en karakter. Hun blik biedt vaak een net iets andere invalshoek. Hieronder vindt u enkele veelzeggende citaten.

Met Frank Sanders
Jos Brink met Purper
Met Lucie de Lange en Paul van Ewijk in Over en weer
Met Frank Sanders en Simone Kleinsma in Evenaar

Volgens Frank Sanders

Frank Sanders en Jos Brink bedenken vaak samen de nummers voor Tekstpierement, maar Jos maakt de definitieve versie:

"Jos is nu eenmaal een betere schrijver. Geestiger. Hij weet de zaken kort, bondig én met humor in een nummer te verwoorden. Zelf heb ik een grotere omhaal van woorden nodig om mijn doel te bereiken. En uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat het beste voor het programma is."

Geciteerd uit: Afgeschminkt. 25 Jaar Jos Brink, Frank Sanders en Tekspierement van Paul van Ewijk (Kampen, 1995)

“Ik moet Jos delen met Nederland en Vlaanderen en da’s best moeilijk af en toe. Ik heb het er ook nog altijd moeilijk mee dat mensen me aankijken en zeggen: ‘Wie ben jij ook weer? God ja, de vriend van Jos Brink.’ Best lastig. Ik heb een carrière als hij nooit geambieerd. Maar ik vind wel dat als je een bepaald talent hebt, je de plicht hebt dat te benutten. En Jos heeft een groot talent.”

Geciteerd uit: Het Parool, 21 augustus 2007

Volgens Purper-collega Frans Mulder

"Hij en ik samen in de kleedkamer. Een vast ritueel, allebei in ons badjasje. Twee heren op leeftijd, met humor en respect als verbinding. De asbak in het midden, want we rookten alletwee als ketters. En we praatten dan altijd over hoe slecht dat is voor onze gezondheid."

Geciteerd uit: De Telegraaf, 19 augustus 2007

Volgens Paul van Ewijk

“Jos is één van de belangrijkste pijlers in mijn bestaan. Ja, ik gebruik de tegenwoordige tijd, want zijn invloed op mijn leven zal voortduren. Ik leerde hem 25 jaar geleden hier in De Duif kennen. Ik was toen net 18 jaar, en hij net zo oud als ik nu. Jos noemde het al snel een vader-zoonrelatie, en vulde daarmee een leegte in zijn bestaan. Dat klopte natuurlijk niet helemaal, want ik was al keurig opgevoed. Maar belangrijker nog dan de typering van onze band, was dat we allebei direct wisten dat we deel wilden blijven uitmaken van elkaars leven. Jos heeft een enorme invloed gehad op wie en wat ik nu ben. Maar naast leermeester en mentor, was hij bovenal een vriend die in donkere tijden zijn schouder aanbood om tegenaan te huilen, met wie ik ook vreselijk kon lachen en urenlang kon bellen.”

Geciteerd uit: Privé, 24 augustus 2007

Volgens Sandra Reemer

Jarenlang assisteerde Sandra Reemer Jos Brink Wedden dat...-shows. De laatste jaren vonden ze elkaar weer. Sandra Reemer:

"Dat kwam door mijn groeiende belangstelling voor spiritualiteit. In de tussenliggende tijd hebben we elkaar niet zo vaak gezien, maar áls we elkaar zagen was het meteen weer goed. Toen ik vrijdagavond het nieuws hoorde over zijn overlijden, raakte ik even helemaal de weg kwijt. Ik draag Jos in mijn hart, we hebben zo intensief samengewerkt. Hij was een voorbeeld voor heel veel mensen. Ik ben heel erg vereerd dat ik met hem heb mogen samenwerken."

Geciteerd uit: De Telegraaf, 19 augustus 2007

Volgens journalist Henk van Gelder

"Jos Brink was musicalmaker, cabaretier, acteur, tekstschrijver, columnist, tv-presentator, predikant – en ook, als weinig andere artiesten, in staat om het publiek in twee kampen te verdelen. Tegenover de velen die hem bewonderden om het evidente vakmanschap en het onmiskenbare plezier waarmee hij steeds weer aan iets nieuws begon, stonden immers degenen bij wie hij felle gevoelens van afkeer opriep. Afkeer omdat hij bijvoorbeeld, vooral op de televisie, zó enthousiast of geëmotioneerd kon doen dat het er in hun ogen hoogst geveinsd uitzag. Dat maakte hem hoogst omstreden en belemmerde vaak het uitzicht op zijn onbetwistbare betekenis als artiest. Hij gebruikte zijn populariteit om in amusementsverpakking een breed publiek te confronteren met wat hij te zeggen had."

Geciteerd uit: NRC Handelsblad, 18 augustus 2007

In het boek Afgeschminkt. 25 Jaar Jos Brink, Frank Sanders en Tekspierement van Paul van Ewijk (Kampen, 1995) zegt Henk van Gelder:

"Ik geloof wel dat Jos een integer artiest is, al doet hij te veel concessies. Ik vind ook dat hij goed schrijft, maar dat hij meewerkt aan zo'n blad als Privé is onvergeeflijk."

Volgens Simone Kleinsma

“Jos was voor mij een groot leermeester van wie ik nog steeds de vruchten pluk. Van hem heb ik de passie meegekregen, de discipline geleerd die bij het theatervak hoort en eveneens geleerd respect te hebben voor je collega’s. Zonder vergeten de slappe lach te hebben. Ik hoop dat hij, waar hij nu ook mag zijn, met veel toeters en bellen wordt onthaald.”

Geciteerd uit: De Telegraaf, 19 augustus 2007

Volgens Reinout Oerlemans

In 1999 presenteerde Reinout Oerlemans één seizoen Jos' grote successhow Wedden Dat..... Hij herinnert zich:

"Hij heeft mij oprecht gesteund. Ik weet nog dat ik voor de eerste grote show in de kleedkamer zat. Jos kwam me een hart onder de riem steken. Hij zei: "Reinout, één ding: je spuugt ze in de bek hè." Wat zoiets betekent als laat ze wat zien!. Dat zal ik nooit vergeten.

Geciteerd uit: De Telegraaf, 19 augustus 2007

Volgens acteur Marcel Maas

Marcel Maas was te zien in de voorstelling Madame Arthur.

“Heel even dacht ik in het begin: waar kom ik in terecht? Lang niet alles was even prachtig. Ik heb er echter geen spijt van. Deze productie heeft meer inhoud dan de dingen die vooraf zijn gegaan. Daar ben ik heel blij mee. Er wordt niet geschmierd en gelachen op het toneel. Ik heb bewondering voor de energie en onstuitbaarheid van Jos. Hij blijft maar bezig. Daar zou ik best iets van willen hebben. Jos is een sentimenteel mens en ik bedoel dat aardig. Hij presteert het toch maar om Broadway naar Purmerend te brengen, want Purmerend komt niet naar Broadway.”

Geciteerd uit: Utrechts Nieuwsblad, 28 mei 1986

Volgens Henk Krol

Hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol:

"Niet iedere homo kan zich herkennen in het wat burgerlijke, van de al sinds lange tijd monogaam samenlevende homoseksueel dat Jos naar buiten brengt, maar dat neemt niet weg dat hij zijn bekendheid royaal gebruikt om te laten zien dat ook homo's gelukkig kunnen worden. En dat is erg belangrijk. Het aardige is dat hij van het begin af aan geen gelegenheid onbenut heeft gelaten om zijn voorbeeldfunctie te vervullen."

Geciteerd uit: Afgeschminkt. 25 Jaar Jos Brink, Frank Sanders en Tekspierement van Paul van Ewijk (Kampen, 1995)

Volgens Paul Strikwerda

Programmamaker Paul Strikwerda:

Als samensteller van het Wereldomroep programma "Kerk & Sameleving" heb ik Jos Brink een aantal jaar geleden mogen interviewen. Hij ontving me allerhartelijkst in z'n Amsterdamse grachtenhuis en nam ondanks z'n drukke agenda alle tijd voor ons interview. Na afloop van het gesprek had hij minstens zoveel vragen voor mij, en ik kreeg het gevoel dat ik bij een vriend op bezoek was. Een aantal dagen later ontving ik een persoonlijke brief van hem waarin hij me bedankte voor het gesprek. In m'n loopbaan heb ik vele "Bekende Nederlanders" geïnterviewd, maar niemand heeft me ooit na afloop geschreven. Ik zal Jos Brink herinneren als een warm, integer, bewogen en dierbaar mens."

Geciteerd van de website van de Wereldomroep