De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Sacco van der Made (1918-1997) was een Nederlandse acteur.

Hij overleed op 21 december 1997 bekend als, de 'meester van de kleine rol'. Het was een bijnaam die hij als een eretitel beschouwde. Sacco van der Made werd op 4 april 1918 geboren en kreeg les van acteur Jan van Ees. Het was het begin van een loopbaan van duizend hoorspelen, 250 televisiestukken, 225 toneelrollen en 35 filmrollen. In 1969 kreeg hij de Arlecchino voor zijn rol als de oude jood in De prijs van Arthur Miller. Van der Made speelde bij diverse toneelgezelschappen, o.a. Toneelgroep Theater, Het Zuidelijk Toneel, De Noorder Compagnie en de Haagse Comedie. Zijn bekendheid als televisie-acteur ontleende hij aan zijn optreden in De fabriek, de jeugdserie Q & Q, De Brekers en 't Zonnetje in huis. Hij vertolkte daarnaast filmrollen in speelfilms als Dokter Pulder zaait papavers van Bert Haanstra en Pastorale '43 van Wim Verstappen. In 1984 nam hij afscheid bij de Haagse Comedie. Sacco van der Made werd 79 jaar.

Sacco van der Made is een zoon van een arts. Hij doorliep de HBS (A) in Goes en Baarn en had enige tijd een kantoorbaan. Jan van Ees was het die hem adviseerde te gaan solliciteren bij Ko Arnoldi. Hij zou in 1940 beginnen bij diens gezelschap Toneelgroep Het Masker, maar de oorlog brak uit. Van der Made ging toneellessen nemen bij Louis Saalborn, was hospitant op de toneelschool en speelde eind '43 zijn eerste rol in "Het koffiehuis". Na diverse losse contracten kwam hij in 1947 bij de hoorspelkern en vijf jaar later bij het pas opgerichte gezelschap Toneelgroep Theater in Arnhem. Sindsdien speelde hij 3 à 4 rollen per seizoen, werkte hij mee aan 25 speelfilms, 225 televisie- (ook Engelse en Duitse) en 1000 radio-uitzendingen. Hij werd in 1969 onderscheiden met de Arlecchino. Ondanks zijn pensionering in april 1983 is hij als acteur beschikbaar gebleven.

Hoorspelkern

Na de hbs had hij een serie van uiteenlopende baantjes en kwam ten slotte bij het toneelgezelschap van Pierre Balledux, waar hij een zwijgende broeder speelde in "Joseph in Dothan". Hij werd lid van de Nederlandse hoorspelkern, een groep acteurs die in de periode 1947-1986 de meeste hoorspelen verzorgde.

Dagobert Duck

Ondanks zijn film- en televisiecarrière, die in 1960 met Hunted in Holland begon, verwierf hij bij de jongere generatie wellicht de meeste bekendheid doordat hij de stem van Dagobert Duck insprak voor de honderd afleveringen van de tekenfilmserie DuckTales en de daarvan afgeleide film. Bij het grote publiek kreeg hij bekendheid als de politieman adjudant Mudde in Q & Q, met zijn Tja, ja ja ja ja ja ... Hij speelde jaren bij de Noorder Compagnie en de Haagse Comedie. Zijn bijnaam was de 'keizer van de kleine rollen', doordat hij zich in iedere rol, hoe klein ook, helemaal inleefde.

Van Pipo de Clown tot Vrouwenvleugel

Van der Made speelde ook in het toneelstuk Anne Frank en de televisieseries Floris, Pipo de Clown en Het Zonnetje in Huis. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan talloze hoorspelen. Ook was Van der Made te zien als Berend Groen in de televisieserie De Fabriek, speelde hij mee in De Brekers als Harrie (samen met Adèle Bloemendaal, Rijk de Gooyer, John Kraaijkamp sr. en Ab Abspoel) en speelde hij in de comedy 'Laat maar zitten' de rol van de oude Taco, tussen 1988 en 1990 door de VARA uitgezonden. Een andere rol was die van Flip de Ruis, de vriend van Jantje Kruimel (Ella Snoep), in Vrouwenvleugel.

De laatste rol van Van der Made was een gastrol in de tv-serie Baantjer. In het jaar van zijn overlijden speelde hij in aflevering 26, De Cock en de moord onder nul, de rol van Gerard Krol.

Filmografie

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen