De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJan Borkus
Geboren
"'s-Gravenhage, 19 september 1920" contains an extrinsic dash or other characters that are invalid for a date interpretation.
's-Gravenhage, 19 september 1920Jan Borkus

Marie Johannes Aloysius Borkus (Den Haag, 19 september 1920 - aldaar, 29 oktober 2007) was een Nederlands hoorspelacteur. Hij is bij liefhebbers van het hoorspel vooral bekend als Jimmy Barnet uit Sprong in het heelal (naar boeken van Charles Chilton) en Von Sommeren uit De blauwe zaden (van Paul van Herck).

Hij was ook één der stemmen in de televisieserie De Bereboot van tekstschrijver Lo Hartog van Banda. Hij vertolkte hier onder andere de personages van Fred de Kei en Kokki, de kok van Tante Neel.

Filmografie

Voor de VARA-radio presenteerde hij in de jaren ´70 het verzoekplatenprogramma "Met Vriendelijke Groeten" op de vroege zondagmiddag.

Hoorspelen

Biografie

Geboren: Borkus, Marie Johannes Aloijsius

Jan Borkus is een leerling van Adolphe Engers en Cor Dommelshuizen (toneelklas Haags Conservatorium) en was voor hij in januari 1947 met een KRO-radiocabaret zijn beroepsdebuut maakte al actief met het schrijven van tekst en muziek voor amateurrevues. In 1950 ging hij een dienstverband aan met de Nederlandse Radio Unie. Hij werkte sindsdien mee aan honderden hoorspelen, documentaires en commercials en presenteerde vanaf 1965 negen jaar lang voor de VARA het verzoekplatenprogramma "Met vriendelijke groeten". Aan de televisie leende hij ook uitsluitend zijn stem, hetzij in nasynchronisaties, hetzij als verteller.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen