Ton Lutz: Repertoire - Theater - Nederlandse Comedie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Ton Lutz. Foto: F.L. Lemaire/MAI. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ton Lutz:


Nederlandse Comedie

Ina van Faassen en Ton Lutz in De Zeewolf, Nederlandse Comedie, 1955. Ton Lutz was ook verantwoordelijk voor de regie van het stuk. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

De Nederlandse Comedie was in 1950 vanuit voorloper Comedia opgericht. Het gezelschap stond onder leiding van Han Bentz van den Berg, Johan de Meester jr. en Guus Oster. De acteurs Ank van der Moer, Mary Dresselhuys, Mimi Boesnach, Henk Rigters en nog een aantal jongere spelers waaronder Ton Lutz - gingen van Comedia mee naar het nieuwe gezelschap. In eerste instantie huisde het gezelschap in Den Haag, maar met ingang van 1953 werd zij de vaste bespeler van de Stadsschouwburg aan het Leidseplein in Amsterdam.

De speelstijl van de Nederlandse Comedie was gestileerder dan die bij Comedia en het repertoire breder en klassieker. Met name Johan de Meester jr. maakte zich er sterk voor het klassieke repertoire, met de nadruk op de eigen Nederlandse klassieken. Mettertijd ontmoette hij steeds meer weerstand. In 1962 verliet hij de Nederlandse Comedie. Tot 1969 handhaafde het gezelschap een belangrijke traditie: elke Nieuwjaarsdag werd Gijsbrecht van Aemstel van Vondel gespeeld. Vanaf 1969 werd voor andere stukken gekozen. In 1971 werd de Nederlandse Comedie opgeheven. Gedurende het 21-jarig bestaan had het gezelschap 170 stukken gebracht.

Ton Lutz verbond zich met een tussenperiode van enkele jaren tweemaal aan de Nederlandse Comedie: van 1950-1955 en van 1962-1965. Gedurende de eerste periode was hij vooral acteur terwijl hij gedurende de tweede periode vooral verantwoordelijk was voor de regie. Hieronder vindt u een overzicht van de stukken waar Ton Lutz bij betrokken was gedurende beide periodes. Zowel bij de Nederlandse Comedie, als tussendoor bij het Rotterdams Toneel, werkte Ton Lutz veel en vruchtbaar samen met decor- en kostuumontwerper Nicolaas Wijnberg, die bovendien vaak ook het drukwerk (programma's, affiches) van de voorstellingen ontwierp.


Bron: Facetten van vijftig jaar Nederlands toneel (1920-1970) van G.J. de Voogd (red.) (Amsterdam 1970).

Foto's

Vreemd tussenspel 97898.jpg De dood van een rat 97296.jpg

Links: Ank van der Moer en Ton Lutz in Vreemd tussenspel, Nederlandse Comedie, 1950. Foto F.L. Lemaire. Rechts: Ton Lutz en Ellen Vogel in De dood van een rat, De Nederlandse Comedie 1951. Foto Lemaire/MAI. Collectie TIN.

De bezoeker 97207.jpg De drie zusters 97317.jpg

Links: Greet Groot en Ton Lutz in De bezoeker, De Nederlandse Comedie 1953. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Rechts: Ton Lutz en Ellen Vogel in De drie zusters, De Nederlandse Comedie 1954. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Kleine Alice 97562.jpg De koning sterft 97566.jpg

Links: Ton Lutz en Ellen Vogel in Kleine Alice, De Nederlandse Comedie, 1965. Foto Lemaire en Wennink/MAI. Rechts: Lous Hensen en Ton Lutz in De koning sterft. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Wat u maar wilt 365631.jpg De dans van de reiger 82936.jpg

Affiches van (links) Wat u maar wilt, 1962 en van (rechts) De dans van de reiger, 1963. Ontwerp: Nicolaas Wijnberg. Collectie TIN.

Overzicht rollen bij de Nederlandse Comedie

Overzicht regies bij de Nederlandse Comedie

Overzicht voorstellingen met zowel rol als regie bij de Nederlandse Comedie