Ton Lutz: Audio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Ton Lutz. Foto: F.L. Lemaire/MAI. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ton Lutz:


Audio

Hier vindt u het radio-interview met Ton Lutz in de reeks EenLevenLang een aantal geluidsfragmenten uit de Collectie TIN waarin de veelzijdigheid van Ton Lutz te horen is.

Radio-interview "Een Leven Lang" (1986)

Op 13 maart 1986 had journalist Simon Hammelburg een lang gesprek met de toen 65-jarige Ton Lutz over zijn carrière en persoonlijk leven. Het interview werd door de NOS opgenomen voor Radio 5 in de reeks 'Een Leven Lang' en werd uitgezonden op 20 maart 1986. Hieronder kunt u het 50 minuten durende interview beluisteren.

Onderwerpen van gesprek zijn o.a. Ton Lutz toenmalig recente rol bij het Publiekstheater in Strindberg's toneelstuk Onweer (geïllustreerd met een kort fragment), zijn lange toneelloopbaan, het lesgeven aan de toneelschool en het portret dat Herman Gordijn van hem schilderde en dat komt te hangen in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Lutz: "Ik zie mezelf enigszins hoogmoedig en bang".

Bredero-voordracht-1 (1962)

Ton Lutz in een voordracht van Bredero: Amsterdams klaaglied (Hier legg’ik afgesloofd) – met de beroemde laatste zin ‘Het kan verkeeren’...

Bron: LP Van en over Breero van Parlando (P 08073 L)

Duur fragment: 3 minuten en 29 seconden

Bredero-voordracht-2 (1962)

Ton Lutz in een voordracht van Bredero: ‘s Nachts rusten meest de dieren – één van de bekendere Bredero gedichten.

Bron: LP Van en over Breero van Parlando (P 08073 L)

Duur fragment: 2 minuten en 3 seconden

Antigone (1981)

Ton Lutz is in deze fragmenten te horen in de rol van Creon in Antigone van Sophocles. De Grieken zijn altijd een geliefd thema van Lutz gebleven. Creon is de nieuwe koning van de stad. In het eerste fragment hoor je de visie van Creon over fatsoenlijk leiderschap, en in het tweede fragment de ijzeren consequentie daarvan.

Bron: Deze opname in de uitvoering van Antigone door het Publiekstheater is gemaakt door Het Theater Instituut in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Collectie TIN.

Opnamedatum: 22 april 1981

Duur eerste fragment: 2 minuten en 16 seconden

Duur tweede fragment: 2 minuten en 49 seconden

De vriendschapsband (1994)

Monoloog van Ton Lutz over zijn vriendschapsband met Hugo Claus. Lutz heeft dit ingesproken in het kader van een tentoonstelling over Hugo Claus bij het Theater Instituut Nederland. De tekst is afkomstig uit een interview dat Lutz heeft gegeven voor het 4e lustrumboek (1980-1985) van het Nederlands Toneel Gent. De voordracht van de tekst stamt uit 1994.

Duur fragment: 26 minuten