Ton Lutz: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Ton Lutz. Foto: F.L. Lemaire/MAI. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ton Lutz:

Video

Hier vindt u een drietal videofragmenten waarin Ton Lutz als acteur te zien is.

Ton Lutz in Suiker (1958)

Suiker van Hugo Claus. Regie: Ton Lutz. Met o.a.: Ton Lutz, Guus Hermus, Ina van Faassen en Jan Lemaire. Televisieadaptatie op film waarbij de voorstelling Suiker uit 1958 van het Rotterdams Toneel onder regie van Ton Lutz als uitgangspunt diende.

Over dit fragment: In Suiker volgen we het leven van een aantal seizoenswerkers in een suikerfabriek. Onder andere Max, Kilo en een tweeling (de jongste en de oudste minne). Kilo krijgt een verhouding met Malou. Zij heeft echter een verleden met Max, dat ze voor hem verborgen houdt. Max probeert de relatie tussen Malou en Kilo te verstoren. Tijdens het stuk zien we hoe de vriendschap tussen Max en Kilo verandert. In het fragment is te zien hoe de oudste minne (Ton Lutz) klaagt over het leven in de fabriek en hoe goed anderen het voor elkaar hebben. Een scène uit het begin van het stuk.

Opnamedatum: najaar 1958

Bron: Collectie TIN.

Duur fragment: 4 minuten en 10 seconden

Ton Lutz in Oom Wanja (1969)

Oom Wanja van Anton Tsjechov. Regie: Ton Lutz. Met o.a.: Ton Lutz, Lo van Hensbergen, Ann Hasekamp, Petra Laseur, Peronne Hosang en André van den Heuvel

Over dit fragment: Fragment uit het vierde bedrijf van een registratie van de voorstelling Oom Wanja uit 1969 onder regie van Ton Lutz en uitgevoerd door Zuidelijk Toneel Globe.

Wanja (Ton Lutz) woont met zijn nichtje Sonja en zijn moeder op het platteland. De komst van een professor schudt hen wakker. Hij is de man van de overleden zus van Wanja, vader van Sonja. Hij is na de dood van zijn eerste vrouw hertrouwd met de veel jongere en mooie Jelena. Wanja is verliefd op haar, net als arts Astrow. Sonja is verliefd op Astrow, maar geen van deze liefdes wordt beantwoord. Wanja verliest zichzelf als de professor aankondigt dat hij het landgoed wil verkopen. Uit woede wil hij de professor neerschieten. De twee schoten die hij lost zijn echter allebei mis. Een fragment uit de scène die zich net ná de schoten afspeelt tussen Wanja en Astrow. De frustratie van Wanja wordt hierin duidelijk.

Bron: Theater Klank en Beeld, 1969, Collectie TIN.

Duur fragment: 3 minuten en 58 seconden

Ton Lutz in Elvire/Jouvet 1940 (1988)

Elvire / Jouvet 1940 van Brigitte Jaques naar Louis Jouvet. Regie: Eddy Habbema. Met o.a.: Ton Lutz, Lucas Dietens en Rick Nicolet.

Over dit fragment: Het verhaal speelt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in 1940. Een aantal studenten van de toneelschool repeteert voor ‘Don Juan’. Het fragment is een gedeelte van de vierde les, onder leiding van hun docent, gespeeld door Ton Lutz. Met name de actrice die de rol van Elvire moet spelen (Rick Nicolet) heeft nogal moeite om haar emoties te gebruiken voor de rol. Registratie van de voorstelling Elvire Jouvet 1940 door de Haagse Comedie uit 1987/1988.

Uitzenddatum: 31 augustus 1988

Bron: NOS-opname, Collectie TIN.

Duur fragment: 4 minuten en 16 seconden