Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Orfeo ed Euridice - Christoph Willibald von Gluck

(Aantal:0)
Unknown.png

OndertitelOrphée et Eurydice
Oorspronkelijke titelOrfeo ed Euridice
Overige inspiratiebronnenDe Griekse mythologische legende van 'Orpheus'
Libretto (met teksten van)Ranieri de' Calzabigi
ComponistChristoph Willibald von Gluck
Wereldpremière op5 oktober 1762
Wereldpremière teBurgtheater, Wenen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Orfeo ed Euridice is een opera in drie akten.
I. Euridice de vrouw van Orfeo is gestorven en hij bezingt zijn verdriet. Dan verschijnt Amore (Cupido) ten tonele, en vertelt Orfeo dat hij zijn vrouw terug kan winnen door naar de onderwereld te gaan en haar op te halen. De enige voorwaarde is dat hij haar niet mag aankijken totdat ze weer terug op aarde zijn. Orfeo neemt dit advies ter harte en begint zijn reis naar de onderwereld.

II. Orfeo wordt de toegang geweigerd door de Erinyen ontmoet en waarschuwen hem voor de Cerberus, de bewaker van de toegangspoort. Orfeo smeekt de Erinyen om genade, die hem uiteindelijk klaten passeren.
Orfeo komt uit bij de Elysese velden vraagt de geesten die hij tegenkomt om hem naar Euridice te brengen.

III. Euridice is blij te horen dat ze terug kan naar de aarde. Orfeo weigert haar aan te kijken vanwege de eis die verbonden is aan haar terugkeer, maar vertelt haar niet waarom. Euridice begrijpt niets van zijn houding en probeert steeds weer oogcontact met hem te krijgen. Uiteindelijk concludeert ze dat hij niet meer van haar houdt en weigert verder te gaan. Orfeo kan het niet langer aanhoren en draait zich om. Zodra hij Euridice aankijkt, sterft ze opnieuw.

Orfeo besluit hierop zelfmoord te plegen zodat hij en Euridice herenigd zullen worden in de onderwereld, maar Amore houdt hem tegen. Uit respect voor Orfeo’s liefde voor Euridice brengt Amore haar weer tot leven. Herenigd verlaten de twee alsnog de onderwereld.

Verdere informatie

Orfeo ed Euridice is een oorspronkelijk Italiaanse opera van de Duitse componist Christoph Willibald Gluck op een libretto van Ranieri de' Calzabigi gebaseerd op het Orpheus verhaal uit de Griekse mythologie. Het werk ging in première op 5 oktober 1762 in het Hofburgtheater te Wenen. Twaalf jaar later in 1774 herziet Gluck zijn opera op een Frans libretto van Pierre-Louis Moline ten behoeve van een uitvoering voor het Franse publiek en deze ging in dat jaar op 2 augustus in première in de Académie Royale de Musique te Parijs, onder de naam: Orphée et Eurydice. Beide versies worden tot op heden nog steeds uitgevoerd.

Voor meer gedetailleerde informatie over het belang en de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het `Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Orfeo ed Euridice '

...meer