Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Van Twentse Schouwburg tot Wilminktheater

Het Wilminktheater Enschede is onderdeel van het Nationaal Muziekkwartier. De bouwgeschiedenis van de schouwburg in Enschede gaat terug tot 1889.

Architect: H. Reijgers, A.L. van Gendt

Bouwjaar: 1889

Verbouwd: 1953. Grote zaal aangebouwd

Verbouwd: 1980. Aanpassing grotere producties. Architecten zijn Onno Greiner en Martien van Goor. Adviezen: Ian McIntosh

Verbouwd: 1985. Ingrijpende verbouwing

De kleine zaal dateert uit 1889 en had oorspronkelijk de afmetingen: 11,68 meter lang en 8,26 meter breed. Deze zaal is op de eerste verdieping.

Podium Twente is sinds 2002 de overkoepelende naam waaronder Muziekcentrum Enschede, de Grote Kerk Enschede en de Twentse Schouwburg naar buiten treden.

In 2012 werd de naam van de Twentse schouwburg, later Stadsschouwburg, gewijzigd in Wilminktheater, als hommage aan Willem Wilmink.

Het Wilminktheater is in een ander, moderner pand gevestigd dan de oude Twentse Schouwburg (waarvan alleen de monumentale Kleine Zaal in de oorspronkelijk vorm bewaard is gebleven).

Over de bouw van het nieuwe pand:

Architect: Jan Hoogstad

Opening: in 2008 door toenmalig koningin Beatrix

Verbouwd: op 9 september 2011 werd de loopbrug die het Wilminktheater en het Muziekcentrum Enschede verbindt officieel geopend.

Premieres

Voor een overzicht van de voorstellingen die in het Wilminktheater in Enschede in premiere zijn gegaan, zie Premieres Wilminktheater, Enschede

De schouwburg heette voorheen de Twentse Schouwburg. Voor een overzicht van de voorstellingen, die in de Twentse Schouwburg in première zijn gegaan, zie: Premieres Twentse Schouwburg, Enschede

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007