Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf L'Orfeo)
Ga naar: navigatie, zoeken

L'Orfeo - Claudio Monteverdi

(Aantal:0)
Unknown.png

OndertitelLa favola d'Orfeo
Oorspronkelijke titelL' Orfeo
Overige inspiratiebronnenDe mythe van Orpheus en Eurydice, zoals terug te vinden in de Metamorfosen van Ovidius en de Georgica van Vergilius.
Libretto (met teksten van)Alessandro Striggio
ComponistClaudio Monteverdi
Gepubliceerd op1609
Gepubliceerd teVenetië
Wereldpremière op24 februari 1607
Wereldpremière teHertogelijk Paleis, Mantua
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De opera ‘Orfeo, favola in musica’, omvat een proloog en vijf bedrijven.

I. Op het bruiloftsfeest van zanger-musicus Orpheus en Eurydice dansen imfen en herders en zingen hymen tot de god van het huwelijk, opdat hij vrede en geluk zou brengen voor het bruidspaar.
II. De festiviteit duurt voort tot een boodschapster aan Orpheus meldt dat Eurydice gestorven is aan een slangenbeet. Droefenis en smartzangen overheersen en Orpheus beslist om naar zijn bruid in de onderwereld toe te gaan, met de hoop met zijn Eurydice terug te keren.
III. Orpheus komt aan in de onderwereld, w aar hij door de grenswachter en veerman Charon wordt tegengehouden. Hij smeekt Charon om hem in de dodenwereld toe te laten, maar Charon blijft weigeren. Als tenslotte Charon inslaapt vaart Orpheus zelf met bovenmenselijke wil naar de onderwereld.
IV. Proserpina is geraakt door de smeekzang van Orpheus en overtuigt haar echtgenoot Pluto om Eurydice te laten gaan. Dat wordt hem toegestaan. Pluto stelt echter als voorwaarde dat hij op de terugtocht niet mag omkijken, anders verliest hij haar voor altijd. Als reactie op een geluid verliest hij zijn zelfcontrole, kijkt naar Eurydice en ziet haar verdwijnen.
V. Verlaten treurt Orpheus op aarde. Apollo komt echter tussen en neemt hem op onder de onsterfelijken. Vanuit de hemel kan hij eeuwig zijn geliefde zien.

Verdere informatie

De opera wordt kortweg Orfeo genoemd of ook wel La favola d'Orfeo en is de oudste van de belangrijk geachte opera's, die tot op heden repertoire hebben gehouden. Hier begint – zo men wil – de canon van de klassieke westerse operaliteratuur.
De componist Claudio Monteverdi (1567) was een muzikaal wonderkind en werd als musicus, zanger en componist in dienst genomen door de Hertog van Mantua.

Aan de Italiaanse adelijke hoven bestond in die tijd al een traditie van dramatische toneelstukken met muziek. Geïnspireerd door eerdere werken aan andere adelijke hoven zoals in Florence, componeerde Claudio Montverdi dit werk.

Voor meer gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of uitgebreider in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'L'Orfeo '

...meer