Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Odeon Zwolle.jpg


De gevel van Schouwburg Odeon in Zwolle.

NaamSchouwburg Odeon
Eerdere naamHof van Holland, Zwolle
PlaatsZwolle
TypeTheatergebouw
ArchitectMeestermetselaar Jan Willem Koer
Bouwjaar1839
Verbouwd in1957, 1986
Openingsdatum2 januari 1840
OpeningsvoorstellingLe diable couleur de Rose, Le Mari de la veuve


Informatie

Odeon is een complex met verschillende zalen, door de jaren heen ontstaan door de samenvoeging van allerlei gebouwen. Het begon met de verbouwing in 1814 van het Jufferenconvent tot theater Hof van Holland. In 1838 werd uit onvrede over de verandering van het Hof van Holland in een logement een naamloze maatschappij opgericht voor de ‘vestiging en instandhouding van een gebouw voor verenigingen van verschillende aard en vermakelijkheden’, weldra Odeon geheten. Het doel was de bouw van een concertzaal en een nieuwe toneelzaal. De gegoede burgerij kocht aandelen van 200 gulden. In juli 1838 bezat de vereniging al voldoende middelen om het Hof van Holland aan te kopen, later dat jaar gevolgd door het belendend militair hospitaal aan de Blijmarkt. Beide werden samengevoegd tot één gebouw, met de ingang aan de Blijmarkt. Er was nu ruimte voor twee zalen: de oude zaal van het Hof van Holland werd concertzaal (met een capaciteit van 380 toehoorders) en in het hospitaal werd een schouwburg gebouwd. Ze werden respectievelijk op 9 december 1839 en 2 januari 1840 feestelijk ingewijd. Een klein bezwaar was dat ze, kennelijk door gehorigheid, niet tegelijkertijd gebruikt konden worden. De middelen voor de verbouwing tot ‘bonbonnière’ in 1868 verkreeg de directie door een aantal plaatsen in de zaal aan de gegoede burgerij te verpachten.

Zicht op het toneel
In 1957 nam de gemeente het verlieslijdende Odeon over. Het onderging daarna een metamorfose. Niet alleen het interieur werd aangepakt (wat ten koste ging van een aantal plaatsen), ook de buitenzijde kreeg een nieuw aanzien – waarbij de classicistische gevel vervangen werd door een gesloten blokkendooswand. De concertzaal werd verbouwd tot foyer en op de plaats van het kantoor en de tuin verrees een nieuwe concertzaal. De schouwburgzaal moest tevens dienst doen als bioscoopzaal, met een capaciteit van 300 zitplaatsen. Bij de inrichting tot bioscoop gold Tuschinski in Amsterdam als het grote voorbeeld. In 1961 werd een restant van de oude kazerne aan de Praubstraat bij Odeon getrokken en onder de naam Manegezaal ingericht; in eerste instantie voor lezingen en vergaderingen, maar vervolgens ook voor optredens en voorstellingen. In 1963 kreeg Odeon het belendende schoolgebouw erbij, dat men in gebruik nam als uitbreiding van de foyers en nieuwe kantoor- en opslagruimte.

De verbouwing van 1986 herstelde met enkele wijzigingen de oude classicistische gevel en ook de schouwburgzaal, waarbij de bioscoopfunctie weer verdween. De concertzaal maakte plaats voor een vlakke vloertheater, waar overigens nog steeds allerlei bands, popgroepen en orkesten optreden. Met de Manegezaal mee beschikt Schouwburg Odeon thans over drie zalen. Daarnaast heeft de gemeente in 1994 het naburige failliete Papenstraat-theater overgenomen en het organisatorisch als vierde zaal bij Odeon gevoegd. Het is een klein vlakke vloertheater met een speelvlak van ruim 30 meter en een capaciteit van 77 toeschouwers op een vaste tribune.

Het ligt in de bedoeling ook na de recente komst van Theater De Spiegel elders in de stad Odeon als schouwburg in gebruik te houden voor kleinschalige producties, vooral van opera en ander muziektheater. De Manegezaal wordt in de nabije toekomst een tweede filmzaal van de bioscoop Fraterhuis. De Spiegel valt, evenals Odeon en het Papenstraattheater, organisatorisch onder de stichting Odeon, die sinds 1997 bestaat en als doel heeft een zo breed mogelijk cultureel aanbod te brengen. Tezamen worden ze thans aangeduid als Zwolse theaters.

Premieres

Zie Category:Premieres Schouwburg Odeon, Zwolle

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave TheaterInstituut Nederland, 2007