De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Initialen van Jan van Krimpen op de eerste tekstpagina van In Memoriam van J.W.F. Werumeus Buning

Johan Willem Frederik Werumeus Buning (Velp, 4 mei 1891 - Amsterdam, 16 november 1958) was een Nederlands dichter en schrijver.

Levensloop

Werumeus Buning studeerde voor notaris, maar brak die opleiding af om kunstredacteur te worden van De Telegraaf. Aangemoedigd door zijn vriend Adriaan Roland Holst ging hij gedichten schrijven. In 1921 verscheen zijn eerste dichtbundel In memoriam, over de dood van zijn geliefde. Daarop volgde Hemel en Aarde (1927) waarin Werumeus Buning de stijlvorm van de ballade uitprobeerde. In die vorm dichtte hij zijn grootste succes: Mária Lécina (1932), dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Kees Stip werd geparodieerd als Dieuwertje Diekema, gevolgd door Drie balladen (1935), waarvan de Ballade van den boer de bekendste is ("Maar de boer, hij ploegde voort...").

In de oorlog trad Werumeus Buning toe tot de Kultuurkamer, wat hem na de oorlog een publicatieverbod van één jaar opleverde. Hij werd daardoor minder populair. Na de bevrijding was hij behalve dichter ook redacteur van Elseviers Weekblad en vertaler van onder anderen Shakespeare, Cervantes en Herman Melville.

Op 9 november 1941 vervaardigde J.W.F. Werumeus Buning een rijmprent ("Aan Hollandsch Water") ter gelegenheid van de tentoonstelling "Nederland in Broek en Band" georganiseerd door de A.N.W.B. in zijn hoofdgebouw aan de Parkstraat 18-20 te 's-Gravenhage van 20 november 1941 tot 10 januari 1942. De tekening is van de hand van Fiep Westendorp.

De typografie werd verzorgd door A.A.M. Stols en uitgevoerd door de N.V. Drukkerij Trio te 's-Gravenhage. Van deze rijmprent werden 3000 exemplaren gedrukt op papier Lido en honderd genummerde exemplaren op oud-Hollands papier van Pannekoek & Co, door de dichter getekend.

Prijzen

Externe links

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Wikipedia