Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamFiep Westendorp
Geboortedatum17 december 1916
Geboorteplaats Zaltbommel
Overlijdensdatum3 februari 2004
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepIllustrator

Sophia Maria (Fiep) Westendorp (Zaltbommel, 17 december 1916Amsterdam, 3 februari 2004) was een Nederlands tekenares die vooral bekend werd door de tekeningen van Jip en Janneke.

Westendorp volgde een opleiding aan de Tekenacademie in 's-Hertogenbosch en de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Haar eerste publicatie dateerde van 1937. Onder de bezetting tekende ze voor de nazi-uitgeverij De Opbouw, maar aan het einde van de oorlog werkte ze aan het vervalsen van documenten en persoonsbewijzen.

Via Adriaan Roland Holst en Simon Carmiggelt kwam ze na 1945 in Amsterdam terecht bij Vrij Nederland en Het Parool waarvoor ze wekelijks illustraties maakte.

Fiep en Annie M.G. Schmidt raakten in 1947 bevriend en vanaf 1952 maakte ze tekeningen bij de verhaaltjes van Jip en Janneke in Het Parool. Later illustreerde ze onder meer Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje. Ook illustreerde ze het boek Rijmpjes en versjes uit de nieuwe doos van Han G. Hoekstra en maakte ze reclametekeningen voor onder meer de KLM.

De Stichting voor Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) riep in 1997 zelfs een speciale prijs voor de illustratrice in het leven, omdat ze nog nooit een Gouden of Zilveren Penseel had gewonnen: het Oeuvre Penseel.

Fiep Westendorp overleed op 87-jarige leeftijd aan een luchtweginfectie. Ze werd begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Hilversumseweg in Laren in Noord-Holland.

Externe links

en:Fiep Westendorp no:Fiep Westendorp

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen