Biografie
Zij werd geboren uit een relatie van Carolina Otte met dirigent, componist en schrijver Gerard van Hulst. In de jaren '50 volgde zij de dansopleiding aan de Balletacademie Nel Roos te Amsterdam, en werd vervolgens door Yvonne Georgi gecontracteerd voor het Operaballet van Hannover. Zij danste vooral in Duitsland, maar ook een enkele keer in Nederland, onder andere in L'Italiana in Algheri, waarvoor ze werd uitgeleend aan het gezelschap van het Teatro alla Scala di Milano. Met dit gezelschap danste ze in 1955 in Amsterdam en Den Haag, onder regie van Franco Zeffirelli en muzikale leiding van Carlo Maria Giulini. In een aantal opera's en operettes nam zij ook zangpartijen voor haar rekening.
Veen speelde zowel in Nederland als in Duitsland in een fors aantal theaterproducties, waaronder Caesar und Cleopatra, Beatrice, Faust, De Koopman van Venetië en een aantal Tsjechov rollen. In Duitsland speelde ze met Johannes Heesters en Maximiliaan Schell, in Nederland met Ko van Dijk jr. en Mary Dresselhuys. Ze was verbonden aan Toneelgroep Ensemble, de Nieuwe Komedie, Rotterdams Toneel en de Haagse Comedie.
Eind jaren '80 zette Veen een punt achter haar loopbaan als actrice, maar tot 1991 was ze nog regelmatig op de radio te horen in hoorspelen en diverse literaire programma's waarin ze gedichten voordroeg. Na model te hebben gestaan voor onder anderen Gerard Hordijk, Adrian Stahlecker, Wim van Beelen, Jean de Blieck, Frans Erkelens en Jean Thomassen, richtte zij zich op de schilderkunst. Zij werkt daarin met bladgoud en halfedelstenen, en heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld.
Veen is actief voor het welzijn van dieren, en is lid van diverse comités, zoals Dierenhulp Venezuela. Haar familierelatie (oomzegger) met emeritus professor pedagogiek en oud-politicus Johan van Hulst verklaart wellicht haar politieke belangstelling, die na de dood van de politicus Pim Fortuyn werd aangewakkerd.
Over Veen werd een biografie geschreven door Adrian Stahlecker, waarin aandacht wordt besteed aan de 16 opera's en operettes waarin ze zong of danste, de 25 balletten waarin ze was te zien, de 64 toneelrollen in Nederland en Duitsland alsmede de tientallen tv-stukken en -series.
In 2006 ontving Veen een Koninklijke onderscheiding voor haar verdiensten voor de Nederlandse cultuur; ze werd benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.
Theater CV
Ine Veen heeft bijgedragen aan 19 productie(s).
Ine Veen heeft gewerkt in de volgende functies:
- BeeldtAf - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Choreografie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Persoon - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Ine Veen heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Scènefoto's
Herman Vinck en Ine Veen in Onze stad, Nieuwe Komedie 1964. Foto: Particam Pictures. Collectie TiN.
Elly Weller, Guus Verstraete sr., Heleen van Meurs en Ine Veen in Kaviaar of spaghetti, Ensemble 1967. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TiN.
Ine Veen en John Leddy in Je kunt het toch niet meenemen, Ensemble. 1967 Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TiN.
Johan Kaart, Ine Veen en René Lobo in dezelfde voorstelling. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TiN.
Kostuum
Bronnen