De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamJohn Leddy
Volledige naamJohannes Nicolaas Leddy
Geboren12 januari 1930
's-Gravenhage
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

John Leddy (1930) is een Nederlandse acteur. Hij stond op zijn twaalfde jaar al in een kinderoperette. Na zijn HBS-jaren werd hij boekhouder bij een handelsfirma en deed hij een studie telegrafie. In 1953, na de militaire dienst, ging hij naar de toneelschool, waar hij in 1956 zijn diploma haalde. Hij maakte in dat jaar zijn debuut bij het Rotterdams Toneel als Petty in De volle waarheid van Philip Mackie en heeft in de loop der jaren naast zijn werk bij vele theatergezelschappen (Toneelgroep Ensemble (1958-1968), de Haagse Comedie, Sater, het Publiekstheater en de Stichting Theaterunie) aan een bijzonder groot aantal radio- en televisieuitzendingen meegewerkt. Bovendien was hij in 1963 presentator van het televisieprogramma TV Dansant voor de KRO. Ook was John Leddy was enige tijd verbonden aan het Koninklijk Conservatorium als docent spel. Hij is als docent spel verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in 's-Gravenhage.

John Leddy is sinds 1969 getrouwd met Jannig Greijdanus en was eerder gehuwd met actrice Heleen van Meurs. Hij heeft een zoon en twee dochters: Arne, Roos en Rixt. Zoon Arne werkt in de tv-wereld op de achtergrond als artdirector: hij ontwerpt onder meer de decors van series zoals Flikken Maastricht. Dochter Roos is beeldhouwster en haar zus Rixt Leddy is zoals haar vader actrice, van 2005 tot 2008 was ze de derde vertolkster van het personage Dian Alberts in Goede tijden, slechte tijden.

Leddy woont in de Brabantse vestingstad Heusden. In 2018 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Theater/Dans

  • Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.
* Idem de voorstellingen in een regie van hem
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur
  • Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken
  • Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Externe Links

Bronnen