De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Georgette Hagedoorn 369680.jpg


Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.

NaamGeorgette Hagedoorn
Geboren4 april 1910
Haarlem
Overleden23 augustus 1995
's-Gravenhage
BeroepActeur, Zanger, Vertaler, Schrijver
DisciplineToneel, Muziektheater
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Georgette Hagedoorn (1910 - 1995) was een Nederlandse actrice, voordrachtskunstenaar, chansonnière en musicalster.

Biografie

Toen ze vijftien was, ging Georgette Hagedoorn naar de toneelschool, waar ze drie jaar later een diploma haalde. Ze debuteerde bij het Vereenigd Tooneel van Eduard Verkade en speelde vervolgens bij verschillende gezelschappen.

In 1937 vertrok Georgette Hagedoorn naar Antwerpen. Daar legde ze zich toe op het Franse chanson. Lange tijd gaf ze de voorkeur aan een zang- en cabaretcarrière boven het toneelwerk. Georgette Hagedoorn gaf concerten in binnen- en buitenland en bracht als eerste een 'one-womanshow'. Ze speelde bij de cabarets van Cor Ruys en Wim Sonneveld.

Vanaf 1960 was Georgette Hagedoorn weer vaker in toneelstukken te zien. Ze speelde onder meer bij de Haagse Comedie en het Rotterdams Toneel. In de jaren zeventig en tachtig verleende Georgette Hagedoorn haar medewerking aan twee Nederlandse musicals. De eerste was Foxtrot in 1977, op tekst en muziek van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. In 1983 volgde Evenaar van Jos Brink, Frank Sanders en Henk Bokkinga. Brink en Sanders schreven vijf jaar later de muzikale komedie Oude nieuwe vrienden ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag en het zestigjarig jubileum van Georgette Hagedoorn.

Georgette Hagedoorn speelde in films en werkte mee aan televisieproducties. Zij was Officier in de Orde van Oranje Nassau en haar rol van Lady Sneerwell in Lessen in laster van Richard Brinsley Sheridan werd in 1965 beschouwd als de beste vrouwelijke bijrol van het seizoen. Georgette Hagedoorn schreef cursiefjes en vertaalde toneelstukken. Georgette Hagedoorn werd 85 jaar.

Zie ook de biografie op de website van Resources Huygens.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

Bronnen