Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Gebaseerd opCinderella - Sergei Prokofiev

Assepoester = Cinderella is balletmuziek gecomponeerd door Sergei Prokofiev op een libretto van Nikolai Volov. Op deze muziek zijn door diverse choreografen voorstellingen gemaakt, waarvan de eerste was van Rostislav Zakharov.

Wereldpremière: 21 november 1945, Bolshoi Theater, Moskou.

Deze versie van dit komisch verhalend ballet van in twee aktes van Frederick Ashton is losjes gebaseerd op het gelijknamige sprookje in de versie van Charles Perrault en ging in première op 23 december 1948, Sadler's Wells Ballet, Royal Opera House, Londen

Verhaal

Ashton's Assepoester is zijn eigen gerealiseerde droom van een Petipa-ballet en het ballet zelf voert de realisatie van dromen uit, met name die van Assepoester. Wanneer we haar voor het eerst zien, is ze een demi-caractere danseres die ervan droomt een ballerina te worden - dat lijkt het balletische punt van haar solo met de bezemsteel in de keuken - en het is als een ballerina dat ze op magische wijze de balzaal binnenkomt, stappend en pointe de trap af en gaan in de pas de bourree naar de voorkant van het podium. Terug in de keuken herinnert ze zich de pantoffel (of liever de spitzenschoen) die ze in haar schort draagt; de schoen is de aanwijzing voor haar droom en overtuigt haar dat het waar was. De prins vindt Assepoester, maar in zijn armen ontdekt ze haar eigen identiteit als ballerina en haar droom van zichzelf is gerealiseerd. Assepoesters muizen ontwerpen de jurk.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Assepoester: Jane Lord
De prins: Wim Broeckx
De stiefzusters van Assepoester: Leo Besseling, Robert Fisher
De vader van Assepoester: Raimondo Fornoni
De goede fee: Jeanette Vondersaar
De nar: Pierre Paradis

Eerste akte, Scène 1:
Kleermaker: Ted Brandsen
2 kleedsters: Belle Bonarius, Brenda Bood
Schoenmaker: Giuseppe Canale
Kapper: John Brown
Juwelier: Simon de Mowbray
Dansleraar: Krzysztof Pastor
Koetsier: Andrew Kelley

Scene 2:
Lentefee: Nathalie Caris
Zomerfee: Coleen Davis
Herfstfee: Valerie Clark
Winterfee: Valerie Valentine
12 sterren: Suzanne Arbabzadeh, Annemarie Cabri, Barbara Leach, Silvia Petranca, Claire Philippart, Simonetta Lysy, Maartje Prince, Esther Protzman, Brigitte Scheid, Charlotte Toner, Sandra Verbaas, Bettina van Wijk

Tweede Akte:
Huwelijkskandidaten voor de stiefzusters: Raimondo Fornoni, Reinbert Martijn
Vrienden van de prins: Fred Berlips, Krzysztof Pastor, Margus Spekkers, John Wisman
Hofhouding: Eda Holmes-Gilles den Hartog, Francesca Salvadori-Kees Prince, Belle Bonarius-Sabrino van der Kamp, Susan Pond-Hans van der Heijden, Jeannette den Blijker-Johan Greben, Karla Box-Christoph Feurer, Eyla Jeschke-Andrew Kelley, Véronique Kruijswijk-Peter Koppers
Pages, lakeien en balgasten: leerlingen afdeling Dans van de Amsterdamse Theaterschool


    Muzikale uitvoering: Charly Senecal, Peter de Leeuw en Nederlands Balletorkest

    Vastlegging

    Bronnen