De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Johan Greben is een Nederlandse danser en choreograaf die in 1985 bij Het Nationale Ballet in dienst kwam, aansluitend aan zijn opleiding aan de Balletacademie Nel Roos. Johan danste tot en met zijn vetrek in 1994 een breed en veelzijdig repertoire, diverse belangrijke rollen en werkte met alle belangrijke choreografen.

In die periode ontwikkelde hij tevens een belangstelling voor het zelf maken van balletten en presenteerde in de jaarlijkse workshop van Het Nationale Ballet in 1989 zijn eerste choreografie: vijf delen van zijn ballet 'Straks', dat hij een jaar later met twee delen uitbreidde.

Nieuwe choreografieën volgen in jaren daarna bij Het Nationale Ballet en ook voor andere gezelschappen en gelegenheden, waarop hij in 1995 besluit Het Nationale Ballet te verlaten en zich te vestigen als freelance choreograaf. Hij maakt vervolgens diverse choreografieën, vaak in samenwerking met andere choreografen en kunstenaars. Zo zijn balletten van Johan in première gegaan of ingestudeerd bij o.a. Scapino Ballet Rotterdam, Skånes Danstheater te Zweden, Scottish Dance Theatre, National Theatre Ballet in Tsjechië, Tanzkompagnie Skt. Gallen in Zwitserland, Szeged Contemporary Dance Company in Hongarije en Dansgroep Amsterdam.

Vanaf 2002 werkt Johan nauw samenwerkingsverband met de Israëlische beeldend kunstenaar en danser/choreograaf Uri Ivgi en voor veel van hun producties staan beiden onder de naam 'Ivgi & Greben' te boek als choreograaf.

Vanaf 2003 wordt Johan Greben ook vaak gevraagd als gastdocent klassiek ballet bij diverse eigentijdse dansgezelschappen in Nederland en diverse Europese landen van Turkije tot Zweden en van Engeland tot Rusland.

Zie verder ook zijn cv op de website van hem en zijn samenwerkingspartner Uri Ivgi.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de vertaling

Idem voor de kostuums

Prijzen en onderscheidingen

Johan Greben ontving diverse prijzen en onderscheidingen, die hem mede geholpen hebben zijn ambitie als choreograaf te realiseren.

  • In 1989 ontving hij de aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds voor Kunsten voor de eerste vijf delen van zijn eerste ballet 'Straks'
  • In 1990 ontving hij de Perspectief prijs voor het nu complete ballet 'Straks'
  • In 1994 was hij finalist op het Internationale Choreografen concours te Groningen, met zijn ballet 'Toevallig Absoluut dat het jaar daarvoor bij Korzo was geproduceerd.
  • In 1996 was hij wederom finalist op het Internationale Choreografen concours te Groningen met zijn ballet Ja wat nou?!
  • In 1996 won hij de 3e prijs op de Choreographer's Competition in Gelsenkirchen voor zijn ballet '610'

Bronnen