De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

De Vlaming Wim Broeckx was als danser verbonden aan Het Nationale Ballet in de jaren 1982 tot en met 2001. Vanaf 1985 danste hij in de solistenrangen en vanaf 1987 als solist. Hij danste de grote hoofdrollen in de klassieke balletten, maar ook in het Balanchine repertoire en van Hans van Manen, Rudi van Dantzig, William Forsythe, Ashley Page en vele anderen. In die periode trad hij regelmatig op als gast bij Scottisch Ballet, als partner van de Engelse ballerina Lesley Collier, de Royal Winnipeg Ballet en bij diverse balletgala's.

Wim Broeckx maakte voor de workshop en reguliere programma's van HNB diverse choreografieën. In zijn laatste seizoen bij het gezelschap werd hij benoemd tot assistent van artistiek directeur Wayne Eagling.

In 2002 werd Wim Broeckx benoemd tot directeur van de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium. In die positie bleef hij tot 2008, waarna hij zich vestigde als freelance balletleraar, balletmeester, coach en adviseur voor de balletwereld. In datzelfde jaar aanvaarde hij ook de positie van Artistiek directeur van de Prix de Lausanne. Hij werkte tevens als gastleraar aan diverse belangrijke buitenlandse dansvakopleidingen, zoals het Conservatoire Superieur de la Dance in Lyon, Istituto del Teatro te Barcelona, de opleiding van het Koninklijk Ballet te Antwerpen en het Victorian College of the Arts in Australië. Sinds 2012 heeft hij zich ook in dat land gevestigd, in Queensland.

Voor hij bij HNB in dienst trad en aansluitend aan zijn opleiding aan het Stedelijk instituut voor Ballet te Antwerpen danste hij een seizoen bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en vervolgens bij het London's Festival Ballet.

Theater/Dans

Voor een overzicht zie: Alle voorstellingen van Wim Broeckx

Voor een overzicht van de choreografieën van Wim Broeckx zie: Alle choreografieën van Wim Broeckx

Film

TV

Overig

Trivia

Wim Broeckx heeft een tweeling broerJan Broeckx die eveneens een bekend danser is en een grote carrière in de balletwereld heeft gemaakt.

In 1998 ontving jij de Duval-Leroy prijs van het Dansersfonds '79 voor zijn buitengewone loopbaan-lange prestaties

Wim Broeckx ontving in 1999 de Alexandra Radius Prijs van de vrienden van Het Nationale Ballet

Externe Links

Bronnen