Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Het Nederlands Balletorkest was een Nederlands symfonieorkest. Het orkest was de vaste partner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Op 1 januari 2002 fuseerde het orkest met het Noordhollands Philharmonisch Orkest tot het nieuwe orkest Holland Symfonia, dat de vaste begeleidingstaken overnam.

In de jaren 60 verzocht het ministerie van Cultuur de muzikaal leider van het Nederlands Danstheater, Louis Stotijn, om een orkest te vormen dat de voorstellingen van de balletensembles zou kunnen begeleiden. Dit werd het Nederlands Balletorkest.

Chef-dirigenten van het Nederlands Balletorkest waren onder anderen Jan Stulen (1970 tot 1976?), Lucas Vis (1976-1979), Roelof van Driesten (tot 1995, wegens ziekte (gehoorschade) vertrokken) en Thierry Fischer (vanaf 1997).

De thuisbasis van het Nederlands Balletorkest (en later van Holland Symfonia) was het Muziektheater in Amsterdam.

Vanaf het seizoen 2014/2015 wordt de naam van het orkest Holland Symfonia echter gewijzigd in Balletorkest om uitdrukking te geven aan de sterke relatie met de dans.

Voorstellingen

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarbij het orkest geregistreerd werd voor de uitvoering van de muziek, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

Op deze plek stond tot voor kort een tabel met het carrièreoverzicht van Nederlands Balletorkest, maar deze is ondertussen vervangen door het nieuwe overzicht hierboven.
Dit oude informatieblok zal binnenkort worden verwijderd of verplaatst.

Bronnen