De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamAdam Gatehouse
Geboren1950
Londen
BeroepDirigent
DisciplineDans, Muziektheater
TrefwoordenBallet, Opera
VIAF-profiel

Biografie

Adam Gatehouse was van 1977 t/m 1988 muzikaal directeur en vaste dirigent van Het Nationale Ballet. In die periode verzorgde hij als dirigent en muzikaal adviseur van de leiding en choreografen, op muzikaal gebied alle premières en de daarop volgende voorstellingen. Hij dirigeerde daarbij vooral het Nederlands Balletorkest voor die werken waarvoor symfonische muziek werd gevraagd.

Daarnaast was hij eveneens, vanaf 1980 tot en met 1990, eerste dirigent en muzikaal directeur van Nederlands Jeugd Orkest. Hij wist dit orkest tot een van meest vooraanstaande jeugd ensembles in Europa te ontwikkelen en maakte daarmee diverse tournee's naar o.a. Italië, Griekenland, Spanje, België en Groot Britannië.

In het buitenland dirigeerde hij als gast onder meer het het orkest van de Royal Opera House in Engeland en de Brooklyn Philharmonic Orquestra in de VS.

Na zijn vertrek bij Het Nationale Ballet, was hij tot en met 1991 artistiek adviseur van het Koninklijk Concertgebouworkest en dirigeerde o.a. een nieuwe productie van Mozart's opera 'La Finta Giardiniera'. Daarnaast werd in 1991 eveneens aangesteld als producent en is thans nog steeds Redacteur Levende Muziek van de klassiek radiozender BBC, radio 3. In 2000 werd hij teven benoemd tot vaste dirigent van de Ipswich Orchestral Society, waarmee hij een breed muziekrepertoire wist op te bouwen en topsolisten aan te trekken.

In 2006 richtte hij tevens het 'Festival de Valloires' in Picardy, Frankrijk op; een internationaal kamermuziek festival.

Zie ook wikipedia in het Engels.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de muzikale leiding

Idem voor de voorstellingen onder zijn muziekdirectie

Bronnen