De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamBelle Bonarius
Nederland
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenBallet, Moderne dans

Biografie

Belle Bonarius werd in 1982 geëngageerd bij Het Nationale Ballet, waar zij al snel een aantal opvallende rollen zou dansen. In 1985 was dat in het ballet Shamrock van de Amerikaanse choreografe Carolyn Carlson. Hierna besloot zij HNB te verlaten en vervolgde haar danscarrière in het buitenland, waar zij niet alleen werkte als danseres, maar ook als choreograaf, decorontwerper en in België haar eigen moderne dansensemble begon, onder de naam Dansemble Bonarius.

Reeds bij Het Nationale Ballet had Belle Bonarius zich al als choreograaf gemanifesteerd in het workshop programma van 1987 met het ballet Solanmar.

Na haar actieve danscarrière, ging Belle zang studeren en verdiepte zich in allerlei vormen van natuurlijke genezing. Tevens ontwikkelde zij zich als dichteres en schrijfster en brengt thans als zangeres programma's met o.a. eigen werken ten gehore.

Belle Bonarius deed haar balletopleiding aan het Koninkijk Conservatorium te Den Haag. Zij werd daar o.a. bekend door de filmdocumentaire die cineaste Marijke Jongbloed in 1980 maakte van een aantal dansstudenten, waaronder Belle. In 1992 maakte zij daarop een vervolg en is te zien hoe Belle Bonarius in Brussel haar eigen dansensemble begon. In 2010 volgde opnieuw een een documentaire met dezelfde voormalige studenten.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor het decor

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent ond.er de naam Dansemble Bonarius

Bronnen