Synopsis
De koning van een fictief Duits koninkrijk heeft weinig belangstelling voor zijn koninklijke taken. Zijn vrouw is daar wel serieus mee bezig en is daarin het tegendeel van haar man. Ze begeeft zich tussen het volk en stuit daarbij op het lot van de naaister Hanna, die ten onrechte als prostituee wordt afgeschilderd. Ze zet dit misverstand recht en herstelt Hanna's naam in ere. Daarmee houdt ze de koning ook een spiegel voor over hoe een vorst zou moeten regeren.
Overzichten
Overzicht van uitvoeringen van dit werk en/of producties die op dit werk zijn gebaseerd, en die in Nederland te zien zijn geweest:
Overige informatie
Vorstenschool is onderdeel van de diverse bundels ‘Ideeën’ waarvan ook de roman Woutertje Pieterse onderdeel is.
Hoewel het stuk in het buitenland al werd opgevoerd, waren toneelgezelschappen in Nederland aanvankelijk terughoudend om het stuk op de planken te brengen. Men was bevreesd dat het koningshuis zich beledigd zou kunnen voelen. Toen het stuk uiteindelijk toch in première ging (Utrecht, 1 maart 1875) werd het met gejuich ontvangen. Wel stond er achterin de zaal een commissaris van politie met een aantal agenten klaar om in te grijpen bij een eventuele belediging van het koningshuis. Daar was geen sprake van en het stuk werd daarna overal in Nederland en Vlaanderen met veel succes opgevoerd.