De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het zwanenmeer volgens Igor Belski 192801.jpg


Olga de Haas en Sylvester Campbell in Het Zwanenmeer, Het Nationale Ballet 1965. Foto: Particam Pictures/MAI.

NaamOlga de Haas
Volledige naamOlga Gerharda Alida de Haas
Geboren9 september 1944
Amsterdam
Overleden1 september 1978
Amsterdam
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
VIAF-profiel

Olga de Haas (1944 – 1978) was een Nederlandse balletdanseres.

Biografie

V.l.n.r. Hélène Pex, Sonja Marchiolli, Olga de Haas, Rudolf Nurejev in "Apollon Musagète", Het Nationale Ballet, 1966. Foto: Ger van Leeuwen.
Vanaf haar negende jaar kreeg Olga de Haas al balletlessen van Sonia Gaskell en werd in 1960 opgenomen in Het Nederlands Ballet In 1961 ging zij met Gaskell mee over naar Het Nationale Ballet, waar zij al snel werd toegelaten tot het corps de ballet. Binnen twee jaar veroverde zij daar een plaats als soliste, nadat de Russische gastdocente Natalia Orlowskaja haar in het seizoen 1963/1964 uitkoos om samen met Simon André twee spectaculaire pas de deux te dansen: Melodie en Valse van Asaf Messerer. Vervolgens danste zijn in 1965 met zeer veel succes de rol van Odette in Het Zwanenmeer (gefilmd door Hans van den Busken) en de titelrol in Giselle en later als haar laatste grote rol: Julia in het ballet Romeo en Julia van Rudi van Dantzig. Daarnaast danste Olga een breed scala van balletten waaronder het Balnachine repertoire, maar ook in de Groene Tafel van Kurt Jooss en De wonderbaarlijke Mandarijn van Ernö Vashegyi en Vera Pasztor.

In 1969 bereikte Olga, samen met Sylvester Campbell de finale van het vierjaarlijkse Internationale Balletconcours voor jonge dansers in Moskou. Zij ontving een aanmoedigingsprijs.

In 1973 trouwde zij met voetballer Gerhard Schoonewille.

Het zware balletleven was echter moeilijk te combineren met haar persoonlijke levensstijl en haar fragiele lichaam, dat regelmatig de uitputting nabij was. Zij overleed op 01-09-1978, een week voor haar 34e verjaardag aan de gevolgen van anorexia nervosa en alcoholverslaving.

Na haar overlijden schreef Rudi van Dantzig in 1981 een portret over haar: 'Olga de Haas, een herinnering' en Diana Vandenberg maakte in opdracht van een comité ter ere van haar nagedachtenis een schilderij van haar dat te zien is in de galerij van podiumkunstenaars in de Stadsschouwburg, Amsterdam

Op 26 januari 2016, verscheen een roman over Olga's strijd om balans te brengen tussen haar loopbaan en leven, geschreven door Femke van Wiggen: ISBN 9789044524741

Zie ook de biografie de website van Resources Huygens.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Foto's

Caprichos 163245.jpg Caprichos 163244.jpg

Olga de Haas en Conrad van de Weetering in Caprichos, Het Nationale Ballet 1961. Foto's: Ger van Leeuwen.

Herinneringen aan Olga de Haas

Oud-dansers hebben hun herinneringen aan Olga de Haas opgeschreven op de pagina Herinneringen en anecdotes over en rond Olga de Haas.

Externe links

Bronnen