De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Manen-Portret3.jpg


Hans van Manen. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Logo eenlevenlangtheater2.png
NaamHans van Manen
Geboren11 juli 1932
Nieuwer-Amstel
'BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenBallet, Moderne dans
'IBDB-profiel
VIAF-profiel


Een Leven Lang Theater: Hans van Manen

Eenlevenlangtheater: Hans van Manen

Hans van Manen, dertien jaar, 1945. Herkomst: Privécollectie. Hans van Manen, 1956. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN. Hans van Manen. Foto: Hans van Manen. Collectie TIN.

Hans Artur Gerhard (Hans) van Manen (Nieuwer-Amstel, 11 juli 1932) is een Nederlands balletdanser, choreograaf en fotograaf. Van een kleine jongen die bij zijn moeder tussen de schuifdeuren op zondagmiddag danste op de muziek van het Concertgebouw groeide hij uit tot één van Nederlands meest vooraanstaande choreografen. De ‘Mondriaan van de dans’ is een veelgebruikte bijnaam van Hans van Manen. Zijn choreografieën kenmerken zich door een heldere structuur en een bedriegelijke eenvoud. In de meer dan 120 balletten die Van Manen tot op heden bedacht, combineerde hij moderne met klassieke dans en was hij niet bang de dansers onverwachte theatrale zetten te laten ondernemen, zoals lopen, rennen en het roken van een sigaret. Ook veel humor en muzikaliteit zijn kenmerkend voor Van Manens balletten. Vooral bij het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet werden en worden nog steeds veel van zijn choreografieën opgevoerd.

In 2000 kreeg Hans van Manen de Erasmusprijs als representant van De Nederlandse Dans in het algemeen. In de motivatie zijn er lovende woorden voor Van Manens creativiteit en het internationale karakter van zijn carrière. In de jaren zeventig en tachtig ontwikkelt hij zich als een ambassadeur van de Nederlandse dans: zijn creaties en zijn rol in de internationale betrekkingen op kunstgebied hebben intussen hun exportwaarde ruim bewezen. In de afgelopen kwart eeuw blijft de laureaat voortdurend zijn publiek verrassen. Hoewel zijn methoden veranderden, bleef zijn centrale axioma ongewijzigd: "dans hoeft niet te verwijzen, het gaat om de beweging zelf die de betekenis draagt en overdraagt."

Theater/Dans

(voorzover geregistreerd in de Productiedatabase) Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht c.q. die in Nederland te zien zijn geweest en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor de instudering door hem

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd voor de fotografie

Bron

Logo eenlevenlangtheater2.jpg