De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamRobert Kaesen
Overleden5 maart 1985
BeroepDanser, Regisseur, Choreograaf
IMDb-profiel

Biografie

Robert Kaesen was (????-1985) was een Belgische danser, choreograaf en regisseur. Gedurende het seizoen 1947/48 als danser verbonden aan het gezelschap de Amsterdamse Ballet Combinatie, de voorloper van het latere Ballet der Lage Landen. Vanaf 1956 is hij eveneens als danser aan dat gezelschap verbonden en aansluitend aan het Amsterdams Ballet tot en met 1961. In die periode ontwikkelt hij zich ook als choreograaf en maakt voor beide gezelschappen diverse choreografieën. Bij de oprichting van Het Nationale Ballet in 1961 wordt hij lid van de Artsitieke Staf als choreograaf/danser en in in 1965 lid van de Artistieke Leiding o.l.v Sonia Gaskell. Na haar vertrek in 1968 voert hij samen met Rudi van Dantzig de Artistiek Leiding van het gezelschap en choreografeert diverse balletten.

In die periode ontwikkelt Robert Kaesen eveneens belangstelling voor televisie- en showballetten. Eveneens gaat hij regisseren. Na een sabbatical in 1970 besluit hij definitief zich in die sector verder te ontwikkelen. Hij maakt o.a. choreografieën voor de shows van André van Duin en anderen en diverse theaterproducties van Joop van den Ende Theaterproducties BV en richt een eigen show-ballet groep op: The Robert Kaesen Dancers. Voorts werkt hij eveneens als choreograaf en regisseur voor in Duitsland voor diverse televisie zendgemachtigden.

Robert Kaesen kreeg zijn balletopleiding aan de Balletschool van Jeanne Brabants te Antwerpen, waar ook zijn broer Philip Kaesen en Lieke de Leeuw les hadden. Robert Kaesen trouwt met haar, zij krijgen een dochter samen. Na echtscheiding trouwt Robert Kaesen later met een danseres van Het Nationale Ballet: Ingrid Fernhout en ook zij krijgen samen een dochter. Robert Kaesen overlijdt op 5 maart 1985.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Idem voor het licht

Bronnen