Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebaseerd opSymphony in C - George Balanchine

Symphony in C is een muziek ballet zonder verhaal van choreograaf George Balanchine op muziek van Georges Bizet. Het ballet werd oorspronkelijk Le Palais de Cristal genoemd.

Wereldpremière: 28 juli 1947, Théâtre National de l'Opéra, Parijs

Context

Seizoen 1961/62
Symphonie in C: Seizoen 1961/62, 1962/63, 1963/64, 1965/66, 1967/68

NB: Deze choreografie van Georges Balanchine werd met deze titel via het Amsterdams Ballet overgenomen van het Ballet van de Nederlandse Opera. Gedurende het seizoen 1961/62 werd de titel echter gewijzigd in Symfonie in C en in latere seizoenen werd ook de naam Symphony in C, gebruikt.

Voor voorstellingen in latere seizoenen van deze choreografie van Georges Balanchine met de titel Symphonie in C, zie: Symphonie in C - Holland Festival - 1970-06-16 en met decor en kostuums van Toer van Schayk, maar dan gespeld als Symfonie in C zie: Symfonie in C - Het Nationale Ballet - 1976-02-12 en gespeld als Symphony in C zie: Symphony in C - Het Nationale Ballet - v.a. seizoen 1991/92 t/m 2006/2007 en Symphony in C - Het Nationale Ballet - 2013-02-07

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


      Rolbezetting oktober 1963

      Allegro: Panchita de Peri of Leonie Nicholas, Ben de Rochemont, Maria Koppers, Simon André, Liesbeth Vasbinder, Benjamin Feliksdal, Connie Burgemeestre, Johanna Roovers, Peggy Bakker, Mariette Mreyen, Jeanny van Bergen, Erna Droog; Andante: Sonja van Beers, Billy Wilson, Jessica Folkerts, Reuven Voorembergh, Iris Smitt, Lucien Utrecht, Clemmy Schenk, Christine Anthony, Ineke Huissen, Hetty Winthorst, Yvonne Vendrig, Else Kremer; Scherzo: Olga de Haas of Maria Bovet, Ronald Snijders of Sylvester Campbell, Woutera Pool, Pieter Roowaan, Corrie van Gorp, Clyde Geldorp, Inge Dissen, Klaartje Keuzenkamp, Ine van Rooij, Maria Cverina, Hélène Pex, Willy de Boer; Finale: Kathleen Smith, Philip Kaesen en het gehele ensemble.

      Bronnen