De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Repro-50xxxxx44.0158-2.jpg


Kurt Jooss. Foto: Maria Austria/MAI, 1965. Collectie TIN

NaamKurt Jooss
Geboren12 januari 1901
Wasseralfingen
Overleden22 mei 1979
Heilbronn
BeroepChoreograaf, Danser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Kurt Jooss (1901 – 1979) was een Duitse moderne danser en choreograaf die klassiek ballet met theater mixte. Hij wordt ook gezien als de uitvinder van het Dans Theater of Tanztheater.

In 1932 kwam zijn meest bekende choreografische werk uit, The Green Table, wat een sterke anti-oorlogse uitlating had. Met dit werk won hij de eerste prijs op een internationale competitie voor nieuwe choreografie in Parijs in 1932. Dit was een jaar voordat Adolf Hitler rijkskanselier (feitelijk dictator) van Duitsland werd. Dit werk is in Nederland bekend onder de naam De Groene Tafel en staat sinds 1965 op het repertoire van Het Nationale Ballet. In seizoen 2006/2007 is dit werk ook op het repertoire van Introdans genomen.

Jooss verliet Duitsland omdat de nazi's wilden dat hij alle Joden zou ontslaan in zijn bedrijf. Hij ging eerst naar Nederland, daarna naar Engeland en keerde in 1949 weer terug naar Duitsland.

Na nog een aantal werken en vele jaren van lesgeven ging hij in 1968 met pensioen, waarna hij elf jaar later overleed aan de verwondingen die hij opliep bij een auto-ongeluk.

Zie ook: Wikipedia in het Engels

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen in Nederland van choreograaf Kurt Jooss zie: Choreografie Kurt Jooss.

Bronnen