De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLeon Koning
Geboren5 juli 1947
Zwolle
Overleden17 augustus 1999
Amsterdam
BeroepDanser, Choreograaf, Balletmeester
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
VIAF-profiel

Biografie

Leon Koning (1947 - 1999) was een Nederlandse danser en choreograaf. Hij werd ontdekt door de balletdocent Peter Leoneff in Den Haag en volgde lessen in Frankrijk bij Madame Egorova en Rosella Hightower. Hij danste bij het Nederlands Dans Theater in de periode 1968/1973 onder andere balletten van Hans van Manen. Samen met Van Manen naar vertrok hij naar Het Nationale Ballet, alwaar hij in het klassieke repertoire danste tot en met 1984. Hij werkte voorts samen met de choreograaf William Forsythe en de componist Hans Werner Henze en ontwikkelde de bewegingen voor Houdini de boeienkoning en Henk van Ulsen in Dagboek van een gek.

Hij kreeg een aanbieding om in Taiwan balletmeester te worden. Bij het Ballet Philippines in Manilla gaf hij gastvoorstellingen met de danser Julio Bocca. Om gezondheidsredenen keerde hij tijdelijk terug naar Nederland en ging aan de slag als balletmeester bij De Rotterdamse Dansgroep. In zijn vrije tijd hielp hij jonge dansers in Kaochung. Het laatste optreden in Nederland waarbij hij betrokken was waren de voorstellingen van het Cloud Gate Dance Theatre, een dansgroep, die hij had helpen opbouwen in Taiwan. Koning stierf onverwacht in 1999 op 52-jarige leeftijd in zijn woning in Amsterdam.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de kostuums

Bronnen