Ko van Dijk: Repertoire - Theater - Comedia

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ko van Dijk. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ko van Dijk:

Comedia

Ko van Dijk en Ellen Vogel in Weekend in Californië bij Comedia, 1945. Foto: E. van Wijk. Collectie TIN.

In 1945 speelt Ko van Dijk zijn eerste rol bij Comedia, de voorloper van De Nederlandse Comedie. Hij heeft er een engagement voor de seizoenen 1945/46 en 1946/47. Zijn eerste seizoen is tevens het eerste seizoen van het nieuwe gezelschap dat kort na de bevrijding is opgericht. In 1949 keert Van Dijk terug om er nog twee seizoenen te spelen.

Initiatiefnemer tot de oprichting van het gezelschap was Cor Hermus. Tijdens de bezetting had hij het plan opgevat om na de bevrijding met jonge, prominente acteurs in Amsterdam te gaan spelen, buiten de Stadsschouwburg om. Onder andere Ank van der Moer, Ellen Vogel, Mary Dresselhuys, Lous Hensen, Mimi Boesnach, Henk Rigters, Han Bentz van den Berg en Guus Oster zijn Van Dijk's collega's. Joan Remmelts en Johan de Meester regisseren veel van de stukken. Belangrijk voor de groep is ook de Rus Peter Scharoff geweest, die zich vanaf 1947 als gastregisseur bij het gezelschap inzette. In 1950 scheidde de kern van de groep zich af om als De Nederlandse Comedie verder te gaan. Cor Hermus en Joan Remmelts zetten Comedia nog enkele jaren voort, tot Hermus in 1953 overlijdt.Bron: Facetten van vijftig jaar Nederlands toneel (1920-1970) van G.J. de Voogd (red.) (Amsterdam 1970).

Hieronder een overzicht van de rollen die Ko van Dijk bij Comedia vertolkte.

Foto's

De fonkelende stroom 100151.jpg Tartuffe 100175.jpg

Links: Ko van Dijk, Lucas Wensing en Rie Gilhuys in De fonkelende stroom. Foto: Particam/MAI. Rechts: Ko van Dijk en Bob de Lange in Tartuffe. Foto: Carel Blazer/MAI. Collectie TIN.

De eerbiedige lichtekooi 100150.jpg De eerbiedige lichtekooi 368752.jpg

Links: Myra Ward en Ko van Dijk in De eerbiedige lichtekooi, 1950. Rechts: Ko van Dijk, Otto Sterman, Myra Ward in De eerbiedige lichtekooi, 1950. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Overzicht