Ko van Dijk: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ko van Dijk. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ko van Dijk:

Video

Ko van Dijks oeuvre is zeer divers: hij stond natuurlijk in ontelbaar veel toneelstukken, regisseerde ook zelf, maar was daarnaast ook regelmatig in televisieseries te zien en op de radio te beluisteren. Ook verleende hij zijn medewerking aan tal van reclemespots en speelde hij in een aantal films.

Uit de Collectie TIN vindt u hieronder enkele videofragmenten die de veelzijdigheid van Ko van Dijks vakmanschap laten zien.

Ko van Dijk in De Midzomernachtsdroom (1963)

Over dit fragment: In juni 1963 zond de AVRO een televisiebewerking uit van Een midzomernachtsdroom, dat op 25 november 1961 in première was gegaan. Het televisiedrama, was gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare, bewerkt door Dolf Verspoor en gespeeld door de Nederlandse Comedie onder regie van Han Bentz van den Berg. Albert Mol nam de choreografie voor zijn rekening. Het is een romantisch sprookje over de totstandkoming van de liefde tussen Hermia en Lysander en Helena en Demetrius. Behalve Ko van Dijk speelden o.a. Kitty Courbois, Ramses Shaffy, Petra Laseur, Hans Croiset en Ellen Vogel mee.

Duur fragment: 3 minuten en 34 seconden.

Ko van Dijk in Karakter (1971)

Over dit fragment: Ko van Dijk speelt Arend Barend Dreverhaven, vader van zijn onwettige zoon Jacob Willem Katadreuffe (Lex van Delden) in de televisieserie Karakter, naar het boek van F. Bordewijk. De AVRO zond deze korte serie uit in december 1971. In onderstaand fragment is een confrontatie tussen vader en zoon te zien op het kantoor van deurwaarder Dreverhaven.

Duur fragment: 3 minuten en 55 seconden

Ko van Dijk in Mooi weer vandaag (1973)

Over dit fragment: In 1971 speelde Ko van Dijk, met Paul Steenbergen als zijn belangrijkste tegenspeler, de rol van een dementerende heer in een verzorgingstehuis in Mooi weer vandaag. De KRO maakte een televisieregistratie die in 1973 werd uitgezonden. Uit deze televisieopnames kunt u hier een fragment bekijken.

Duur fragment: 6 minuten en 18 seconden.

Ko van Dijk in Waar heb dat nou voor nodig? (1973)

Over dit fragment: Waar heb dat nou voor nodig? was de titel van de VPRO kerstshow uit 1973 van Wim T. Schippers met Barend Servet (IJf Blokker), Fred Haché (Harry Touw) en Sjef van Oekel (Dolf Brouwers). Wanneer Fred Haché in allerijl naar de studio moet zien te komen, geeft Ko van Dijk hem een lift.

Duur fragment: 2 minuten en 5 seconden.

Ko van Dijk in Dagboek van een herdershond (1978)

Over dit fragment: Ko van Dijk is hier te zien als boer Nicolaas Bonte in een fragment uit Dagboek van een herdershond, één van de meest populaire Nederlandse dramaseries ooit. De televisieserie van twee maal acht afleveringen werd uitgezonden tussen 16 januari 1978 en 29 januari 1980 door de KRO uitgezonden. In de eerste reeks had Ko van Dijk een belangrijke rol als Nicolaas Bonte, de rijkste boer van het Zuidlimburgse dorp waar het verhaal zich afspeelt. Van Dijk overleed echter voordat de opnames van de tweede serie plaatsvonden. Regisseur en scenarioschrijver Willy van Hemert wilde de rol niet door iemand anders laten spelen, en koos ervoor het script te herschrijven.

Duur fragment: 4 minuten en 49 seconden.