Ko van Dijk: Audio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ko van Dijk. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ko van Dijk:

Audio

Hier kunt u naar Ko van Dijk luisteren in een interview dat journalist Tony van Verre in januari 1978 met hem had. Hij spreekt open en eerlijk over de betekenis van het toneel in zijn leven.

Op de website van Vereniging De Weergever, die in hun kwartaaltijdschrift een tweeluik wijdde aan de geschiedenis van de toneelplaat, is een fragment te horen uit Requiem voor een Zwaargewicht (1964). Ook te horen is Teddy Schaank.

Daarnaast vindt u enkele audiofragmenten uit de Collectie TIN die het zeer diverse oeuvre van Ko van Dijk illustreren: Ko van Dijk als verteller van een verhaal van Tsjechov, een gastoptreden in Ja Zuster Nee Zuster, als aannemer Biels in de radioserie Biels & Co., in het stuk Schakels opgenomen in de Haagse Koninklijke Schouwburg en als vertolker van het lied Nu weet ik het (maintenant je sais).

Ko van Dijk leest Tsjechov (ca.1960)

Over dit fragment: "De dokter" – een verhaal van Anton P. Tsjechov (1887)

Vertaling: Charles B.Timmer

Opname: Gerard Piesaar

Rol: Ko van Dijk als verteller

Lengte: 16 minuten en 56 seconden.


Ko van Dijk in Ja Zuster, Nee Zuster (1967)

Over dit fragment: Geluidsopname van de VARA-televisie serie Ja Zuster, Nee Zuster, uitgezonden op 4 november 1967. In dit fragment uit aflevering 12, getiteld ‘De Knödel’, is Ko van Dijk te beluisteren als knödelverkoper De Groot in een dialoog met Hetty Blok als Zuster Klivia.

Tekst: Annie M.G. Schmidt

Gastrol: Parapluie- en knödelverkoper Johan de Groot

Met: Hetty Blok

Lengte: 4 minuten en 15 seconden.

Ko van Dijk in Biels en Co. (1971)

Over dit fragment: Ko van Dijk in Biels en Co. AVRO-radio opname uit 1971. Het programma werd opgenomen in Theater Pepijn in Den Haag. In dit fragment gaat het over 'die goede oude herenclub'.

Tekst: Jan Moraal

Regie: Jo Visscher Jr.

Rol: de Heer Biels (de chef)

Met o.a.: Mathé Verdaasdonk, Fiet Koster en Frans Koster.

Lengte: 4 minuten en 49 seconden.

Ko van Dijk in Schakels(1972)

Over dit fragment: Schakels van Herman Heyermans. Fragment van geluidsregistratie van het toneelstuk Schakels. De opnames vonden plaats toen het stuk gespeeld werd in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag op 7 juni 1972. In dit fragment horen we hoe Ko van Dijk als Pancras Duif van brommerige fabrieksdirecteur omslaat tot de tragikomische figuur, die zo kenmerkend is voor deze rol.

Gezelschap: Haagse Comedie

Rol: Pancras Duif

Met o.a.: Frans van der Lingen en Anne-Wil Blankers.

Lengte: 5 minuten en 21 seconden.

Ko van Dijk zingt lied (1974)

Over dit fragment: het lied "Nu weet ik het (maintenant je sais)". Het door Ko van Dijk gebrachte lied Nu weet ik het werd in 1974 door Polydoor op single uitgebracht en begint als volgt: "Toen ik een kwajongen was, drie turven hoog / Sloeg ik sterke taal uit, om een man te lijken / Ik zei: "Ik weet, ik weet, ik weet, ik weet" / Dat was in 't begin en in de lente (...)"

Muziek: P. Green

Tekst: J.L. Dabadier, vertaling: Guus Verstraete

Productie: Cees Schrama

Rol: Zing-zeg-zanger met begeleiding van orkest Ruud Bos

Lengte: 3 minuten en 14 seconden.