In verband met websiteonderhoud is het tussen vrijdag 18 juni 16:00u en (naar verwachting) woensdag 23 juni 11:30u niet mogelijk om bewerkingen te doen op de Theaterencyclopedie. Het bekijken van de websitepagina's blijft wel mogelijk.

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:Rolverdeling en uitvoerenden

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Vastlegging

   Informatie

   Count Your Blessings van Gerardjan Rijnders
   Toneelgroep Amsterdam
   Seizoen: 1992/93, 1993/94
   Trefwoorden: Nederland
   Regie: Gerardjan Rijnders
   Dramaturgie: Mira Rafalowicz
   Productie: Jan van Dalfsen
   Choreografie: Bambi Uden
   Kostuums: Tessa Lute
   Decorontwerp: Paul Gallis
   Lichtontwerp: Henk van der Geest
   Muziek: Paul Koek

   Uitvoerenden:
   Viviane de Muynck,
   Paul Koek,
   Jacques Commandeur,
   Kitty Courbois,
   Mehmet Dogan,
   Hein van der Heijden,
   Kees Hulst,
   Ad van Kempen,
   Hans Kesting,
   Sigrid Koetse,
   Titus Muizelaar,
   Chris Nietvelt,
   Celia Nufaar,
   Mark Rietman,
   Lineke Rijxman,

   Video (volledige registratie)

   Lengte: 1 uur en 58 seconden.

   Uitgave: Toneelgroep Amsterdam, 1993

   De publicatie van deze registratie werd mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

   Over deze voorstelling

   Regisseur Gerardjan Rijnders introduceerde een totaal nieuwe vorm van theater, waarbij de toeschouwer een actieve rol kreeg toebedeeld. "Montagetheater" was de term die er al gauw voor werd gereserveerd. Al ‘zappend’ van de ene verdieping naar de andere, en van de ene actrice naar de andere, moest het publiek zelf op zoek gaan naar verbanden tussen handelingen, woorden en beelden.

   Met "Count your Blessings" maakte Gerardjan Rijnders opnieuw een montagevoorstelling. Het vreemde, de vreemdeling in al zijn gedaantes, vormde de leidraad van deze productie. Niet alleen de ongewenste asielzoeker en de Turkse buurman met zijn rituele slachtpartijen doemen erin op, ook de anonymus aan de andere kant van de 06-lijn aan wie wij steels onze diepste geheimen verklappen.

   "Count your blessings" riep de nodige reacties op: woede, bijval, bedenkingen en vragen. Enkele reacties: ‘Kan Rijnders niet eens een doorlopende dialoog schrijven. Rijnders is bang om één afgerond verhaal te vertellen, om een standpunt in te nemen’. ‘De voorstelling is zijn standpunt; Rijnders schetst een geniaal en aangrijpend beeld van de hypocrisie en angst in onze verwarde wereld’.

   Bronnen