Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Regisseur Gerardjan Rijnders introduceerde een totaal nieuwe vorm van theater, waarbij de toeschouwer een actieve rol kreeg toebedeeld. "Montagetheater" was de term die er al gauw voor werd gereserveerd. Al ‘zappend’ van de ene verdieping naar de andere, en van de ene actrice naar de andere, moest het publiek zelf op zoek gaan naar verbanden tussen handelingen, woorden en beelden.

Met "Count your Blessings" maakte Gerardjan Rijnders opnieuw een montagevoorstelling. Het vreemde, de vreemdeling in al zijn gedaantes, vormde de leidraad van deze productie. Niet alleen de ongewenste asielzoeker en de Turkse buurman met zijn rituele slachtpartijen doemen erin op, ook de anonymus aan de andere kant van de 06-lijn aan wie wij steels onze diepste geheimen verklappen.

"Count your blessings" riep de nodige reacties op: woede, bijval, bedenkingen en vragen. Enkele reacties: ‘Kan Rijnders niet eens een doorlopende dialoog schrijven. Rijnders is bang om één afgerond verhaal te vertellen, om een standpunt in te nemen’. ‘De voorstelling is zijn standpunt; Rijnders schetst een geniaal en aangrijpend beeld van de hypocrisie en angst in onze verwarde wereld’.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Vastlegging


      Maquette

      Count your blessings 361201.jpg
      Maquette door Paul Gallis. Foto: Ernst Moritz. Collectie TiN.


      Video (volledige registratie)

      Lengte: 1 uur en 58 seconden.

      Uitgave: Toneelgroep Amsterdam, 1993

      De publicatie van deze registratie werd mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

      Bronnen