Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Viviane De Muynck is een centrale actrice bij Needcompany. Ze is ook regelmatig te zien in film- en TV-producties.

Biografie

Zij studeerde toneel aan het Conservatorium van Brussel en was leerlinge van Jan Decorte. Aansluitend werkte ze met De Mannen van Den Dam, Maatschappij Discordia, Ivo van Hove en Jan Joris Lamers.

In 1987 ontving ze de Theo d'Or voor haar rol van Martha in 'Who’s Afraid of Virginia Woolf?' in een regie van Sam Bogaerts bij het gezelschap De Witte Kraai. Verder speelde ze onder meer bij Toneelgroep Amsterdam, Het Nationale Toneel in Den Haag, het Zuidelijk Toneel Eindhoven, het Kaaitheater, Brussel en Muziektheater Transparant. Ze was ook gastartiest bij The Wooster Group (New York).

Sinds '93 is ze vooral actief bij Needcompany. Voor 'DeaDDogsDon’tDance/DJamesDJoyceDeaD' schreef ze samen met Jan Lauwers de tekst. Daarnaast nam zij de bewerking van de tekst 'Alles is ijdelheid' voor zich, naar het gelijknamige boek van Claire Goll. In Frankrijk werd haar reputatie vooral bevestigd door haar optreden in 'De Kamer van Isabella' (2004).

Daarnaast was ze ook als regisseuse aan het werk in Duitsland. In het Deutsches Schauspielhaus in Hamburg creëerde ze in 2000 'Die Vagina Monologe', en - in een bewerking van William Faulkner – 'As I Lay Dying' (2003). In 2006 kreeg zij de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten.

Viviane De Muynck acteerde onder meer in 'Vincent & Theo' (regie Robert Altman) en in 'The Crossing' (regie Nora Hoppe). Ze werd tweemaal genomineerd voor het Gouden Kalf op het filmfestival van Utrecht: voor de film 'De avonden' (Rudolf van den Berg) en voor het TV-drama 'Duister licht' van Martin Koolhoven. Voor 'Gold Fish Game' (Jan Lauwers, Needcompany) kreeg ze de 'Grand Jury Honor' op het Slamdance Film Festival (2004). In 2004 speelde ze in Confituur de rol van Gerda, de bedlegerige schoonzus van hoofdpersonage Emma (Marilou Mermans) en werd hiervoor genomineerd voor de Joseph Plateau Prijs als Beste Belgische Actrice. In 2005 speelde zij mee in de eerste langspeelfilm van Fien Troch, Een ander zijn geluk en in 2006 was ze te zien in de film Vidange Perdue van Geoffrey Enthoven. In 2008 speelde ze mee in het familiedrama Happy Together, ook in een regie van Geoffrey Enthoven en samen met o.a. Chris Lomme en Ben van Ostade. In 2011 had ze een hoofdrol in Swooni van Kaat Beels en in 2012 in Tot Altijd van Nic Balthazar.

Ze speelde de rol van souffleuse Germaine in Oud België, een 6-delige dramareeks (2010) over de teloorgang van het revuetheater Oud België samen met Stany Crets en Peter van den Begin. In 2013 is ze ook te zien in de dramareeks Het goddelijke monster op één. In 2012 is ze te zien in de Woestijnvis reeks Met Man en Macht.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Wikipedia