De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Chris Nietvelt TGA Jan Versweyveld11348.jpg


Foto: Jan Versweyveld

NaamChris Nietvelt
Geboren17 januari 1962
Turnhout
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Chris Nietvelt (1962) is een Vlaamse actrice. Zij studeerde van 1981 tot en met 1984 aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen. Zij was al eerder lid van het ensemble van 1988 tot 1994 en is sinds 2005 opnieuw aan Toneelgroep Amsterdam verbonden. Nietvelt speelt in La grande bouffe, Opening Night, Romeinse Tragedies en Teorema. In seizoen 2011-2012 speelt ze in de reprises Kreten en gefluister, Nooit van elkaar, De Russen! en Opening Night. Daarnaast in de nieuwe producties In ongenade (regie gastregisseur Luk Perceval) en Macbeth (regie Johan Simons), waarin ze de rol van Lady Macbeth vertolkt. In 2007 wordt zij genomineerd voor de Colombina voor haar rol in Oresteia (regie Johan Simons) en in 2006 voor haar rol in Opening Night (regie Ivo van Hove). In 2008 ontvangt zij de Theo d'Or voor haar rol van Cleopatra in Romeinse Tragedies.

Vanaf 1994 is Nietvelt verbonden aan ZT Hollandia. Daar groeit zij uit tot een van de meest gezichtsbepalende actrices van het gezelschap. Hier speelt ze onder meer in Tim van Athene en Seemannslieder/Op hoop van zegen. Ook speelt ze in de bejubelde voorstelling Elementarteilchen van Schauspielhaus Zürich, in regie van Johan Simons. In 2008 geeft Nietvelt invulling aan de rol van courtisane Marquerite Gautier in Van Hove’s Duitstalige voorstelling Kameliendame. In 2011 speelt ze een rol in de Nederlands/Engelse docufilm Shock Head Soul van Simon Pummel (Filmfestival Venetië) over de advocaat Schreber in een psychiatrische inrichting.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Bronnen