Ramses Shaffy: Repertoire - Toneel - Toneelgroep Amsterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Ramses Shaffy, begin jaren zestig. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ramses Shaffy:


Ramses Shaffy bij Toneelgroep Amsterdam

Toneelgroep Amsterdam werd in 1987 opgericht. Het was een fusie tussen twee hoofdstedelijke gezelschappen, het Publiekstheater en Toneelgroep Centrum. Toenmalige artistiek leider Gerardjan Rijnders haalde als eerste het experiment uit de marge en plaatste de avant-garde op het eerste podium van het land: Stadsschouwburg Amsterdam.

In 1990 speelde Ramses Shaffy zijn eerste rol bij Toneelgroep Amsterdam; hij zou tussen 1990 en 1992 in vier stukken spelen, onder andere als Lady Stutfield in Lady Windermere's Fan van Oscar Wilde. De travestierol van Lady Stutfield is eigenlijk een figurantenrol, met maar één zin tekst. Maar Shaffy's vertolking en interpretatie maken dat van een bijrol geen sprake meer is: hij zet op voortreffelijke wijze een kleptomane Britse lady neer. Over zijn rol zegt Shaffy in een interview met dagblad Trouw (6 maart 1993):

"Ik had in 'Lady Windermere's fan' van Oscar Wilde precies één zin. Mooie exit, dacht ik. Maar in artiestensocieteit De Kring kreeg ik opeens een ingeving. Ik heb de boodschappendienst laten doorgeven aan Gerardjan Rijnders dat ik een visie had op mijn rol. Ik wilde van Lady Statfield een vrouw maken die naar het feest kwam omdat ze zelf geen geld had voor eten en drinken. Bovendien was ze kleptomaan, dus ging het hele decor in haar tas. Ik heb de rol zeer uitgebouwd, van figuratie was geen sprake meer."

Bij Toneelgroep Amsterdam staat hij in 1999 voor de laatste keer (in een kleine rol) als acteur in het theater.

Overzicht rollen Ramses Shaffy bij Toneelgroep Amsterdam

Foto's

Mijn diner met André 179231.jpg Mijn diner met André 179234.jpg

Ramses Shaffy en Hugo Koolschijn in Mijn diner met André, Toneelgroep Amsterdam 1990. Foto's : Eduard Coblijn. Collectie TIN.

En een kleine jongen zal ze hoeden 179297.jpg En een kleine jongen zal ze hoeden 179300.jpg

Links: Ramses Shaffy, Marlies Heuer, Hein van der Heijden, Dik Boutkan, Celia Nufaar, Lettie Oosthoek, Jacques Commandeur, en Rechts: Hein van der Heijden, Marlies Heuer en Ramses Shaffy in En een kleine jongen zal ze hoeden, Toneelgroep Amsterdam 1991. Foto's: Ben van Duin. Collectie TIN.