Ramses Shaffy: Volgens Ramses Shaffy

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Ramses Shaffy, begin jaren zestig. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ramses Shaffy:


Citaten van Ramses Shaffy

Op deze pagina's worden regelmatig citaten van Ramses Shaffy aangehaald om een onderwerp te duiden of te illustreren, maar hieronder kunt u nog enkele andere, memorabele uitspraken van hem lezen over onderwerpen die elders op de site niet of nauwelijks aan bod komen.

Over meditatie

"Wat een lied tot een goed, geslaagd lied maakt? Van mijn eigen werk weet ik dat niet. Ik weet alleen dat het belangrijk is dat ik bij het maken in de goeie stand sta. Anders wordt het geforceerd gespartel. Door meditatie raak ik in de goeie stand: je bent niet meer en niet minder dan wie je bent. Nou, dan komt er alle vrijheid. Ruimte. Meditatie valt te leren, maar eigenlijk is het meer 'herkennen' dan leren. De mijne, nou ja, de mijne, die vorm van meditatie is al tweeduizend jaar oud, is Vipassana, een ademhalingsmeditatie. Het helpt ook tegen de zenuwen. En als dingen tegen zitten. Dan heb ik dat cadeau bij de hand."

Geciteerd uit Trouw, Hanny van der Harst (11 mei 1996)

Over componeren

"Eigenlijk heb ik over de meer dan honderd liedjes die ik heb geschreven nooit zo hoeven nadenken, nooit lang zitten schaven. Ik ben geen knutselaar. Het gebeurt. Componeren doe je niet alleen met je hersenen, dat is vooral intuïtie. En het is een doorgaand proces. Ik moet 's ochtends wel achter de piano gaan zitten, maar verder kan die genade me op elk moment van de dag overkomen. Niet dat ik er een contract mee heb. Maar ik nodig de genade wel uit."

Geciteerd uit Trouw, Hanny van der Harst (11 mei 1996)

Over vrijheid

"Zonder vrijheid is er niets mogelijk, maar vrijheid krijgt pas vorm via een bepaalde gebondenheid waar je voor kiest. Daarom zijn er ook afspraken waar je je wél aan houden moet."

Geciteerd uit: Bas Steman 'Ramses Shaffy. Naakt in de orkaan' (Naarden 2003)

Over alles wat zogenaamd verboden is

"Ik leef niet bepaald zoals een artiest behoort te leven. Ik doe alles wat zogenaamd verboden is. Alles waardoor mijn fysieke gesteldheid naar de sodemieter zou kunnen gaan! Ik voel me meestal nog het meest ontspannen als ik een ontbijt heb genomen met koffie en een vieux, en nog een vieux en dan een sherry. Dan absorbeer ik mensen meer dan dat ik op ze afvuur. Voor die tijd ben ik te zenuwachtig. Ik voel me op mijn gemak als ik intoxicated ben. Dan heb ik het gevoel dat ik de wereld kan inademen. Dat gaat dan ook heel ver."

Geciteerd uit: Bas Steman 'Ramses Shaffy. Naakt in de orkaan' (Naarden 2003)

Over kwetsbaarheid, schoonheid en plezier

Pieter Fleury woonde in de jaren zestig tegenover Ramses Shaffy en Joop Admiraal. In 2002 komt zijn documentaire over Ramses Shaffy uit. In de film zegt Shaffy tegen de filmmaker over kwetsbaar zijn:

"Je bent het of je bent het niet. Ik ben het."

"Als dingen lelijk worden, dan lijd ik"

"Plezier daar gaat het helemaal om, vind ik. Dáár komt de muziek vandaan."

Geciteerd uit: documentaire Ramses. Où est mon prince van Pieter Fleury, 2002

Over het hier en nu

Pieter Fleury woonde in de jaren zestig tegenover Ramses Shaffy en Joop Admiraal. In 2002 komt zijn documentaire over Ramses Shaffy uit. In de film zegt Shaffy tegen de filmmaker:

"Heel weinig interviewers hebben het over het heden, over het hier en nu. Ik vraag je als je me nog meer dingen wilt vragen, om het over het nu te hebben. Nu is nu. Jij zit daar en ik zit hier. Verder gaat het niet."

Geciteerd uit: documentaire Ramses. Où est mon prince van Pieter Fleury, 2002

Over de samenwerking met Liesbeth List

Zangeres Liesbeth List deed in 1963 auditie bij Ramses Shaffy voor zijn Shaffy Chantant. Halverwege het liedje dat ze zingt, vraagt hij haar op te houden. Hij heeft genoeg gehoord en gezien, ze mag meedoen. Sindsdien maakten ze samen vele voorstellingen en plaatopnames, en werden bovendien zeer goede vrienden.

"Liesbeth en ik hebben altijd heel goed kunnen samenwerken, omdat we artistieke geestverwanten zijn. We zitten op een zelfde golflengte en we vullen elkaar aan. We haalden beide onze successen zonder dat er ooit sprake was van jaloezie. We waren echt nooit jaloers. Dat heeft misschien ook te maken met het feit dat wij geen fysieke verhouding hadden, want hierin kan ik vreselijk jaloers zijn. Ik ben dan ook heel hypocriet. Van een ander verlang ik dan absolute monogamie, terwijl ikzelf wel iets anders mag proberen. Maar jaloezie speelde voor Liesbeth en mij nooit een rol. Daar was gewoon nooit aanleiding voor.

Liesbeth is mijn vrouw op het toneel, en omdat ik niet met een vrouw leef, vind ik het een verrukking. En dan maakt het niet uit dat zij getrouwd is of ik een vriend heb; dat is gewoon puur natuur."

Geciteerd uit: Kick van der Veer en Hilde Scholten, We zullen doorgaan. Ramses Shaffy, een leven in liedteksten (Amsterdam 1994)

Over spiritueel communisme

Over de tours chantants:

"Het allerwonderlijkst in deze onderneming was dat het woord 'discipline' nooit viel. Dat kwam omdat we er razend veel plezier in hadden. Je zou het 'spiritueel communisme' kunnen noemen. De projecten die ik zelf heb geproduceerd zijn altijd vanuit dat principe opgezet. Het werkt zo: er is geen geld en iedereen die zin heeft mag meedoen. Heel simpel dus. Als het project uiteindelijk geld oplevert, wordt de winst gelijkelijk verdeeld. Iedereen, in een grote of kleine rol, krijgt evenveel. Ik ook. Mijn ervaring is dat deze werkwijze als een magneet werkt. Je krijgt alle hulp en creativiteit die je maar hebben wilt, op basis van geen geld. Alles wat we verdienden, werd meteen weer opgezopen op grote feesten die we iedere zaterdagavond organiseerden."

Geciteerd uit: 'Jij bent mij zo lief' van Ramses Shaffy en Sylvester Hoogmoed (Gent 2009)

Over absurdisme

"Ik ben nooit een zanger met een boodschap geweest. Ik wil de mensen vermaken, entertainen. Zij het altijd met een poëtische zwaai. Er zit veel onzin in mijn teksten, ik kan niet zonder. Het absurdisme is een stuk van de ziel. Ik heb het nog steeds: soms barst ik uit elkaar van vreugde en van onzin, heel veel onzin."

Geciteerd uit: 'Jij bent mij zo lief' van Ramses Shaffy en Sylvester Hoogmoed (Gent 2009)

Over alleen zijn

"Alleen zijn is een groot geschenk, een luxe. Vrijheid, volledig bij jezelf kunnen zijn en niet gestoord worden: dat is de schoonheid van alleen zijn. De andere kant van de medaille is eenzaamheid: verschrikkelijk verlangen naar iemand die er niet is. 'God, mocht ik maar iemand in mijn armen houden.' Eenzaam zijn, dat is vreselijk. Het kan vormen aannemen waardoor je helemaal niet meer functioneren kan. Ik ken het heel erg goed, bijna als mijn naam."

Geciteerd uit: 'Jij bent mij zo lief' van Ramses Shaffy en Sylvester Hoogmoed (Gent 2009)

Over zichzelf

"Van alles wat ik over mezelf zeg, kan ik meteen het tegendeel beweren. Eerlijk en oneerlijk - trouw en ontrouw. Maar nooit spijt.

Ik analyseer niets, mezelf niet, mijn werk niet, de toestand in de wereld niet. Ik ben alleen nieuwsgierig. Analyseren, dat moeten anderen maar doen. Het zit niet in mijn aard, ik begin er gewoon niet aan. Ik ben te weinig begaafd in die richting."

Geciteerd uit: 'Jij bent mij zo lief' van Ramses Shaffy en Sylvester Hoogmoed (Gent 2009)

Over anders zijn

"Ik heb me altijd wel een buitenbeentje gevoeld. Alleen al omdat je veel van jongens houdt in een overwegend heterofiele maatschappij. Of door mijn afkomst, ik ben half-Russisch en half-Arabier. Dat zijn grote tegenstellingen met de Hollanders, hoor. Die hebben veel meer moeite met gewoon plezier maken, begrijp je. En plezier zit ook in seks en drugs. In plezier leven is niet makkelijk in Nederland met al die calvinisten, maar ik heb het toch gedaan. Nederland heeft me natuurlijk ook veel plezier gegeven."

Geciteerd uit: Bas Steman 'Ramses Shaffy. Naakt in de orkaan' (Naarden 2003)