Ramses Shaffy: Biografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Ramses Shaffy, begin jaren zestig. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ramses Shaffy:


Cannes

Ramses Shaffy in Zuid-Frankrijk. Herkomst: Privécollectie.

Op 29 augustus 1933 beviel de Pools-Russische Therèsa Wzsocka in het Hôpital Americain in Neuilly-sur-Seine, een voorstad van Parijs, van haar zoon Ramses Shaffy. De vader van de kleine Ramses, Ramses Shaffy Bey, was een Egyptische diplomaat. Of hij bij de bevalling aanwezig was, is niet bekend. Misschien waren Therèsa en hij op dat moment al uit elkaar. Verschillende versies over hun relatie doen de ronde. De moeder van Ramses zette hem op zijn zesde jaar op een trein naar Nederland omdat ze niet langer voor hem kon zorgen.

Lees meer: Ramses Shaffy: Biografie - Cannes

Leiden

Didi Snellen (Ramses Shaffy), ca. 9 jaar. Collectie Mariëtte Landheer.

Na een omweg via een tante in Utrecht en een kindertehuis in Zeist wordt het jongetje Shaffy uiteindelijk liefdevol opgenomen door het gezin Snellen uit Leiden. De van zijn moeder geërfde en door haar overgebrachte muzikaliteit en liefde voor kunst wordt binnen het gezin Snellen verder ontwikkeld. Met hen bezoekt hij zijn eerste concerten, theatervoorstellingen en musea. Op de middelbare school is hij lastig en onhandelbaar, net zoals thuis. De toneelschool waar hij in 1952 wordt toegelaten blijkt zijn redding te worden. Zijn acteertalent wordt herkend en ontwikkeld, zijn ontstuimigheid wordt gewaardeerd en zijn creativiteit krijgt alle kansen. Met zijn liedjes maakt hij zijn klasgenoten en docenten aan het lachen en ontroert hij hen.

Lees meer: Ramses Shaffy: Biografie - Leiden

Toneel

Sigrid Koetse en Ramses Shaffy tijdens de eindexamenvoorstelling van de Toneelschool, 1955. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie Sigrid Koetse.

In 1952 deed Didi Snellen toelatingsexamen voor de Toneelschool in Amsterdam en werd, als één van de zeven uit zeventig deelnemers, toegelaten. Het jaar ervoor had hij doorgebracht op de kunstnijverheidsschool en hij was daar op het idee gekomen om acteur te worden. Hij verliet het ouderlijk huis van de familie Snellen in Leiden en ging op kamers bij een antroposofische familie aan één van de Amsterdamse grachten. In zijn klas zaten maar vier andere leerlingen, één van hen was Sigrid Koetse met wie hij goed bevriend raakte.

Lees meer: Ramses Shaffy: Biografie - Toneel

Muziek

Ramses Shaffy achter de piano bij de Familie Snellen, ca. 1950. Collectie Mariëtte Landheer.

Ramses Shaffy verraste het Nederlandse publiek met een nieuwe, on-Nederlandse vorm van muziektheater, zijn "tour-de-chants", hij speelde in televisiedrama en speelfilms, schreef liedjes en componeerde muziek, maakte platen, schreef een aantal boeken en tekende en schilderde. Dit alles met "een stem die kon daveren en strelen, en die zonder uitzondering ontroerde" (Sofie Cerutti, Trouw, 8 december 2009).

Lees meer: Ramses Shaffy: Biografie - Muziek

Leven

Ramses Shaffy, jaren '60. Foto: Ton Janssen. Collectie: Steve Austen.

Zijn levensmotto verwoordde Shaffy als volgt: "De meest reële vorm van leven vind ik: zien wat er gebeurt. Dat heb ik altijd gedaan en dat zal ik altijd blijven doen. Ik heb geen moment bewust aan mijn carrière gebouwd. Het is me allemaal overkomen. Dat heeft het leven bepaald en het leven is me kennelijk heel erg goed gezind." (Geciteerd uit: Kick van der Veer en Hilde Scholten, We zullen doorgaan. Ramses Shaffy, een leven in liedteksten, Amsterdam 1994)

Lees meer: Ramses Shaffy: Biografie - Leven