We werken aan een oplossing. In de tussentijd wordt het afgeraden om bewerkingen op de TheaterEncyclopedie uit te voeren, omdat die mogelijk door het terugzetten van een back-up weer verloren zullen gaan.
Voor vragen zijn we bereikbaar via Discord.Ramses Shaffy: Audio
Eenlevenlangtheater Ramses Shaffy:
- Homepage Eenlevenlangtheater Ramses Shaffy
- Biografie
- Repertoire
- Video
- Audio
- Archivalia
- Volgens Ramses Shaffy
- Volgens anderen
- Colofon
Audio
Hier vindt u een aantal bijzondere geluidsfragmenten waarin Ramses Shaffy's hartstocht, levenslust, liefde voor het leven en bijzondere muzikaliteit tot uiting komen. Met dank aan het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.
De één wil de ander (1965)
Tekst: Ramses Shaffy; Muziek: Ramses Shaffy; Piano: Polo de Haas
Een niet eerder uitgebrachte opname van het lied De één wil de ander uit Shaffy Chantant, het theaterprogramma van Shaffy uit 1964. De VARA registreerde deze avond. Shaffy zong een aantal solo’s met Polo de Haas achter de piano.
Bron: CD Ramses Shaffy Laat me (Universal, 2009)
Lengte: 2 minuten en 55 seconden
Met dank aan: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum
La Pluie (ca. 1970)
Een onbekend maar mooi duet van Ramses Shaffy en Liesbeth List. Het is opgenomen rond 1970. De opname is afkomstig uit de collectie van Steve Austen, die roadmanager van Shaffy was.
Bron: Collectie Theater Instituut Nederland
Lengte: 2 minuten en 38 seconden
Sammy (1983)
Tekst: Ramses Shaffy; Muziek: Ramses Shaffy. Ramses Shaffy was in 1983 muzikale gast bij Frans Halsema en Paul Haenen in het KRO-radioprogramma Nu hoor ik het ook. Zo ontstond een unieke opname van Sammy, gezongen door Shaffy samen met Frans Halsema. De opname komt uit de privéverzameling van geluidsrestaurateur Gerard Leeuw die het lied heeft opgeknapt.
Over Sammy zei Shaffy in een interview met Trouw (6 maart 1993):
"... dat nummer hoort echt bij mij. Komt waarschijnlijk doordat het wonderlijk is ontstaan. Ik had de liedjes voor mijn eerste elpee net ingeleverd bij de platenmaatschappij, toen er een melodie in mijn hoofd schoot. Binnen vijf minuten was het nummer af. Die ingeving was vast een vorm van genade, omdat ik zo geïnspireerd was geweest. Ik heb daar een heel religieus gevoel over."
Bron: CD Ramses Shaffy Laat me (Universal, 2009)
Lengte: 2 minuten 27 seconden
Met dank aan: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum
Zing, vecht, huil, bid, lach werk en bewonder (1983)
Tekst: Ramses Shaffy; Muziek: Ramses Shaffy.
Eén van de bekendste nummers van Ramses Shaffy, voor alle mensen die eenzaam zijn: ooit komen we allemaal samen. Deze versie komt uit het radioprogramma Nu hoor ik het ook van de KRO uit 1983. Deze versie is iets meer ingetogen dan de versie die een hit werd in 1971.
Bron: CD Ramses Shaffy Laat me (Universal, 2009)
Lengte: 4 minuten en 12 seconden
Met dank aan: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum
Onmogelijke droom (1993)
Uit De man van la Mancha. Tekst: Dale Wasserman; vertaling Stef Bos; Muziek: Mitch Leigh. Rol: Cervantes / Don Quichote.
In seizoen 1993/1994 speelde Ramses Shaffy bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen in de muzikale voorstelling De man van La Mancha de dubbelrol van Cervantes en Don Quichotte. In de voorstelling wordt schrijver Cervantes vanwege belastingfraude opgesloten in de gevangenis. Daar speelt hij met zijn medegevangen een toneelstuk. Zodoende kruipt hij in de rol van een ridder die denkt dat hij Don Quichotte is. Het lied Onmogelijke droom is een klassieker uit de musical.
Bron: CD Ramses Shaffy Laat me (Universal, 2009)
Lengte: 2 minuten 23 seconden
Met dank aan: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum
Scène uit Anatole (1959)
In deze scène uit Anatole van Arthur Schnitzler zijn Ramses Shaffy en Shireen Strooker te beluisteren. De scène speelt zich af rond kerst. Ramses speelt de rol van Anatole en Shireen die van Gabriëlle. Zij viel bij deze gelegenheid in voor Heleen van Meurs. De speciale gelegenheid was een nationaal radioprogramma dat op 29 juni 1959 werd gemaakt ter gelegenheid van de verjaardag van Prins Bernhard. De opname is afkomstig van een bandenverzameling van een particulier die het programma toentertijd van de radio had opgenomen en is niet elders bewaard. De geluidsrestauratie werd verzorgd door Gerard Leeuw.
Met dank aan Gerard Leeuw en Piet Tullenaar.