Ramses Shaffy: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Ramses Shaffy, begin jaren zestig. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ramses Shaffy:


Toneel

Nadat Ramses Shaffy in 1955 zonder diploma de Toneelacademie verliet, kreeg hij direct een engagement bij de Nederlandse Comedie aangeboden. Nadat hij daar ontslagen was, zou hij nog bij diverse gezelschappen spelen en bij Toneelgroep Amsterdam.


De meeuw 98146.jpg Mijn diner met André 179234.jpg Van de brug af gezien 97883.jpg

Links: Mary Dresselhuys, Ramses Shaffy in De Meeuw, Ensemble, 1964 Foto: Maria Austria/MAI; Midden: Ramses Shaffy Mijn diner met André, Toneelgroep Amsterdam, 1990/1991. Foto Eduard Coblijn. Rechts: Sigrid Koetse en Ramses Shaffy in Van de brug af gezien, Nederlandse Comedie, 1955/1956. Foto Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Tour de chants

Ramses Shaffy introduceerde in 1964 een geheel nieuwe vorm van cabaret / muziektheater in Nederland: de tour de chant. In een programma vol muziek, poëzie, literatuur en sketches ontvangt een vaste kern steeds wisselende gasten.


Affiche Shaffy Chantant, 1969. Collectie TIN Portret van Ramses Shaffy en Liesbeth List 367040.jpg Tour de chant Ramses Shaffy, Liesbeth List 81128.jpg

V.l.n.r.: Affiche Shaffy Chantant, 1969; Ramses Shaffy en Liesbeth List, 1980. Foto: Max Koot; Affiche Tour de Chant, 1972. Collectie TIN.

Films

Ramses Shaffy was ook als acteur te zien in een aantal speelfilms. Die filmrollen waren vaak op zijn lijf geschreven. Journalist Jann Ruyters schreef in Trouw (2 december 2009): "(het waren) meestal variaties op hemzelf: de wilde, vrije vogel die de kleinburgerlijke types onder ons de gordijnen of de misere injaagt."

Opera, musical, circus

Naast zijn vele tours de chants en toneelrollen, werkte Ramses Shaffy ook enkele malen mee aan een musical-, opera- en circusproductie. Hier vindt u een overzicht daarvan.

Platen

Hier vindt u een overzicht van de hoezen van de eigen albums en verzameld werk van Ramses Shaffy, grotendeels op LP, de albums uit latere jaren op cd.

Ramseshoezen1.PNG Ramseshoezen2.PNG Ramseshoezen3.PNG Ramseshoezen4.PNG Ramseshoezen5.PNG

Televisie

Een overzicht van Ramses Shaffy als acteur op televisie. Vaak in speciaal voor televisie gemaakte programma's of series, soms ook in toneelregistraties.