Ko van Dijk: Repertoire - Theater - Nederlandse Comedie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ko van Dijk. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ko van Dijk:

Nederlandse Comedie

Ko van Dijk en Mary Dresselhuys in Kapitein Brassbounds Bekering van De Nederlandse Comedie (1956). Foto: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

In 1954 speelt Ko van Dijk zijn eerste rol bij de Nederlandse Comedie. Hij blijft er tot 1962. De Nederlandse Comedie was in 1950 vanuit voorloper Comedia opgericht. Het gezelschap staat onder leiding van Han Bentz van den Berg, Johan de Meester en Guus Oster. De acteurs Ank van der Moer, Ellen Vogel, Mary Dresselhuys,Mimi Boesnach, Henk Rigters en nog een aantal jongere spelers - gingen van Comedia mee naar het nieuwe gezelschap. In eerste instantie huisde het gezelschap in Den Haag, maar met ingang van 1953 werd zij de vaste bespeler van de Stadsschouwburg aan het Leidseplein in Amsterdam.

De speelstijl van De Nederlandse Comedie was gestileerder dan die bij Comedia en het repertoire breder en klassieker. Met name Johan de Meester maakte zich er sterk voor het klassieke repertoire, met de nadruk op de eigen Nederlandse klassieken. Mettertijd ontmoette hij steeds meer weerstand. In 1962 verliet hij de Nederlandse Comedie. Tot 1969 handhaafde het gezelschap een belangrijke traditie: elke Nieuwjaarsdag werd Gijsbreght van Aemstel van Vondel gespeeld. Vanaf 1969 werd voor andere stukken gekozen. Ko van Dijk speelde in twee nieuwjaarsvoorstellingen van Vondel's Gijsbreght. In 1971 werd het gezelschap opgeheven. Gedurende het 21-jarig bestaan had De Nederlandse Comedie 170 stukken gebracht.

In negen jaar tijd verleende Ko van Dijk aan 35 stukken zijn medewerking, meestal als acteur, soms ook als regisseur. Hieronder vindt u een overzicht.

Bronnen: website Biografisch Woordenboek Nederland (pagina Ank van der Moer) van het ING en Facetten van vijftig jaar Nederlands toneel (1920-1970) van G.J. de Voogd (red.) (Amsterdam 1970).

Foto's

Van de brug af gezien 97885.jpg De grote liefde 97410.jpg

Links: Ko van Dijk en Louis Saalborn in Van de brug af gezien. Rechts: Ank van der Moer en Ko van Dijk in De grote liefde. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Macbeth 97641.jpg Tanchelijn 97844.jpg

Links: Ank van der Moer en Ko van Dijk in Macbeth. Rechts: Ko van Dijk en Han Bentz van den Berg in Tanchelijn. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Portret van Ko van Dijk jr. als Macbeth in de gelijknamige voorstelling 367599.jpg Dantons dood 97278.jpg Coriolanus 97247.jpg

Ko van Dijk in v.l.n.r. Macbeth, Dantons dood, en in Coriolanus, resp. in 1957, 1958, en 1960. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Een midzomernachtsdroom 98229.jpg Masker gedragen door Ko van Dijk als Spoel, de wever in Een Midzomernachtsdroom William Shakespeare 75197.jpg

Links: Ellen Vogel en Ko van Dijk in Een midzomernachtsdroom. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Rechts: Masker gedragen door Ko van Dijk als Spoel, de wever in Een midzomernachtsdroom. Ontwerp: Nicolaas Wijnberg. Collectie TIN.

Overzicht rollen Ko van Dijk bij de Nederlandse Comedie

Regies van Ko van Dijk bij de Nederlandse Comedie