Eva Bonheur - Herman Heijermans
(Aantal:0)Auteur | Herman Heijermans |
---|---|
Discipline | Toneel |
Wereldpremière op | april 1917 |
Synopsis
De instrumentenhandelaar Jasper woont samen met zijn vrouw Mop en dochter Miep in een kleine stad. De weduwe Eva Bonheur huurt de bovenverdieping van hun huis. Mop heeft met geleend geld van Eva op de beurs gespeculeerd met catastrofale afloop. Dit leidt tot een conflict: Eva wil haar geld terug met rente. De achterbuurman Nanning Storm vraagt ondertussen de hand van Miep. Hij is in de veronderstelling dat Mieps familie welgesteld is. Eva is woedend over zijn aanzoek, zij wil voor de verloving haar geld terug.
Door een gat in de vloer kan Eva de familie bespioneren. Als ze hoort dat er over haar gesproken wordt, spoedt ze zich naar beneden en drinkt uiteindelijk een borrel mee op de verjaardag van Mop. Nanning komt achter de waarheid en loopt weg alhoewel Miep inmiddels zwanger van hem is. Om de schulden af te betalen wordt het huis op Eva overgeschreven, die vervolgens de huur van de familie opzegt. Nanning verschijnt weer ten tonele en is bereid met Miep te trouwen. Hoewel zij dus zwanger is, wijst Miep hem met volledige steun van haar vader af. Ze ziet in hem een kleinburgerlijke egoïst die alleen maar op geld uit was.
Als Eva op de bovenverdieping last van ongedierte krijgt, vlucht ze naar beneden. Daar wordt ze warm ontvangen en in deze atmosfeer besluit ze uit dankbaarheid de huur toch niet op te zeggen.
Overzichten
Overzicht van uitvoeringen van dit werk en/of producties die op dit werk zijn gebaseerd, en die in Nederland te zien zijn geweest:
De volledige tekst
Via deze link te lezen.
Drukgeschiedenis
7 uitgaven in de periode 1919 - 2000 1919, 1920, 1949, 1965, 1965, 1986, 2000.
Vertalingen
Duits: (1925: Eva Bonheur)
Afbeeldingen
Scènefoto van de enscenering uit 1917, door N.V. De Toneelvereeniging. Via deze link te zien.
Scènefoto van de enscenering uit 1947, door Het Nederlands Volkstoneel. Via deze link te zien.
Publiciteit
Aankondiging in De Waarheid, 28 oktober 1964. Via deze link te zien.
Aandacht voor de 700e voorstelling in: Het Volk, 5 november 1931.
Foto van Esther de Boer-Van Rijk in: Algemeen Handelsblad, 31 oktober 1913.