Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamDoelenzaal, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
ArchitectL. Beirer, P.J. Bekkers
Openingsdatum1883


Informatie

Oorspronkelijk gebouwd als Gebouw van maatschappelijk nut in opdracht van Maatschappij voor den Werkenden Stand.

Direct na de Tweede Wereldoorlog was het gebouw enige tijd in gebruik door de Binnenlandse Strijdkrachten. In 1946 werd de zaal van de Maatschappij voor de Werkende Stand ter beschikking gesteld van het pas opgerichte Nederlands Volkstoneel. Op 6 oktober was de première van Vechtend volk van K. Simonov. Vanaf 1952 evenwel speelde het Volkstoneel nog maar zelden in de Doelenzaal, en was vaker op tournee. Nadat het pand in 1953 verkocht was, werd de toneelzaal voor diverse doeleinden gebruikt: zo organiseerde het Sigma-centrum er creativiteitslessen en was er een geluidsstudio gevestigd.

In februari 1979 werd het gebouw gekraakt door een actiegroep onder aanvoering van ds. Wouters, voor dakloze heroïnegebruikers. In juni van dat jaar vertrokken zij weer, doch raakte het pand verder in verval. In 1981 werd het betrokken door het Ruimtelijk Ontwikkelings Laboratorium, die er enorme maquettes bouwde. Met de komst van het Folkloristisch Danstheater (nu het Internationaal Danstheater) in 1986 werd het pand opnieuw bruikbaar gemaakt.

Premieres

Zie Category:Premieres Doelenzaal, Amsterdam

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007