De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

TIN002003976 002img Wieteke van Dort E028.tmp.jpg


Wieteke van Dort en Lex Schoorel in Romeo en Julia - Foto: Particam

NaamWieteke van Dort
Volledige naamLouisa Johanna Theodora (Wieteke) van Dort
Geboren16 mei 1943
Soerabaja
BeroepActeur, Cabaretier, Zanger
IMDb-profiel

Biografie

Wieteke van Dort (1943) is een Nederlandse actrice, cabaretière en zangeres. Zij groeide op in Indonesië - bij haar geboorte nog Nederlands Oost-Indië - als dochter van een suikerfabrikant en kwam halverwege de jaren vijftig naar Nederland. Daar doorliep zij de HBS met het plan kleuterleidster te worden. Het werd echter de toneelschool. Tijdens die opleiding speelde zij al bij het gezelschap Het Masker o.l.v. Sjef van Leeuwen. In 1964 verliet zij de school voor een contract bij de Nieuwe Komedie, waar zij, onderbroken door een jaar Wim Kan, bleef spelen tot haar huwelijk in 1970.

Sinds die tijd hield zij zich bezig met de volgende zaken: Radio: Lawaaipapegaai, Ko de Boswachtershow. Televisie: De De Stratemakeropzeeshow Lawaaipapegaai, J.J. De Bom voorheen De Kindervriend, t Schaep met de 5 pooten (gastrol). Grammofoonplaten: Lawaaipapegaai, Ot en Sien in Indië, Hallo Bandoeng, Weerzien met Indië, Een fraai stuk burengerucht, de platen van Oebele en Huilen is gezond. Zij zong naast bestaand repertoire ook eigen en door haar bewerkte teksten, die door o.a. Harry Bannink en Joop Stokkermans werden voorzien van muziek.

Naast dit alles volgde zij een opleiding reclametekenen en exposeerde zij regelmatig schilderijen van m.n. autowrakken en sigarettenpeuken. Zij is lid van de Pulchri Studio en tevens oprichtster van "Wieteke Design", dat staat voor het ontwerpen van motiefjes voor o.m. gordijnen, serviezen en cadeaupapier.

Zie ook wikipedia en of haarwebsite

Luister naar Wieteke van Dort op de Jukebox

Via deze link kunt u luisteren naar de complete voorstelling Hop! Hop! Hop! uit 1968 van het ABC Cabaret, met o.a. Wieteke van Dort.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van haar

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Foto's

De schilderijenoorlog 193853.jpg De schilderijenoorlog 168066.jpg

Wieteke van Dort (op de linker foto: tweede van links, en op de rechter foto: rechts) in De schilderijenoorlog, Toneelgroep Arena, 1965. Foto: resp. Particam Pictures/MAI en Maria Austria/MAI.

Een huwelijk onder Lodewijk XV 201722.jpg De kleine en de grote koning 202713.jpg

Links: Wieteke van Dort, Conny van Leeuwen en Tatiana Radier in Een huwelijk onder Lodewijk XV, Nieuwe Komedie, 1967. Rechts: Wieteke van Dort in De kleine en de grote koning, Toneelgroep Arena, 1966. Foto's: Particam Pictures/MAI.

De schilderijenoorlog 168070.jpg Romeo en Julia 168057.jpg

Links: Wieteke van Dort in De schilderijenoorlog, Toneelgroep Arena, 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Rechts: Wieteke van Dort en Lex Schoorel in Romeo en Julia, Nieuwe Komedie, 1966. Foto: Particam Pictures/MAI.

Film

In 2008 speelde ze in de bioscoopfilm Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek van regisseur Martijn van Nellestijn. In 2009 zette ze nogmaals de rol van Koningin neer in Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot van dezelfde regisseur.

Onderscheidingen

De Spaanse Premios Ondas (1977); de Edison (Oebele 1969, Lawaaipapegaai 1978); de Pers-prijs van Montreux (1977), de Zilveren Harp van Conamus (1977), de Gouden Lotus van de Indische Kulturele Kring (1979) voor haar Indische repertoire (liedjes en op televisie "The Late Late Lien Show"), voor J.J. de Bom de Nipkowschijf (1979) en een derde Edison (1982). Op 29 april 1999 werd Van Dort door Koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Bronnen